Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.20

Tiéd a döntés, melyik utat választod

Közigazgatási reform? Rohadtul ránk férne! Csak, hogy mást ne mondjak, jelenleg pazarlásra ösztönző a rendszer! Nem kell a szívedhez kapni! Mért, nem így van? Túl kell tervezni mindent, hogy annyit megkapj, amennyire szükséged van... (bocs ezt hagyjuk, mert csak az érti aki benne van, de aki benne van annak nem kell ilyen tanácsokat adni.)

Gondold csak el, kinek jár ÖNHIKI, (ez az Önhibáján kívül hátrányos helyzetű település rövidítése) vagy az Önkormányzatok Egyéb Támogatása? Hogy ezt hogyan „szokás” elérni inkább nem is írom le itt mert, hogy finoman fogalmazzak, nem nagyon szalonképes az én olvasatomban.

(Persze, mindez akkor volt aktuális, sok évvel ezelőtt. Most nincs semmi információm, hogyan mennel a dolgok, mindenki csak nagyon halkan, szigorúan négyszemközt mer panaszkodni is.)

 Sok-sok Budapesti légkondicionált „steril” irodában felkért szakértő által kidolgozott tanulmány alapján, készül (még talán most napjainkban is készül) a közigazgatási reform. Semmi bajom az elméleti szakemberekkel, úgy egyesével, személyesen mindenkivel remekül el tudok beszélgetni, okos, értelmes emberek, csak egy a baj velük, úgy általában, a valóságról fogalmuk sincs!

Mért nem lehet úgy reformokat kidolgozni, hogy a team tagja az is aki „csinálja”?! És, ne jöjjön itt nekem senki a társadalmi vitával, mert az csak a lelkiismeretük megnyugtatását szolgálja, meggyőződésem, hogy gyakorlati haszna semmi, hisz, ha a „laikust” nem vonják be tisztességesen a munkába, egyszerűen lehetősége sincs átlátni az egészet, nem fog tudni egyetlen épkézláb gondolatot sem hozzátenni a „tudós” szakemberekéhez.

Ja, így sokkal macerásabb lenne? Viszont, talán sokkal életszerűbb, hasznosabb…

Ha már ilyen nagyon őszinték vagyunk azt sem szabad elhallgatni, hogy a mi kis pm. közösségünk, hogy finoman fogalmazzunk eléggé heterogén összetételű. A rendszerváltozást követő években sok kis településen az volt a fő szempont a pm. választásánál, hogy „jó” ember legyen.

Még mielőtt bárki is félre értené!

Nálam jobban senki nem tiszteli ezeket a mostanra már idős, egyszerű, általában nem túliskolázott, viszont nagyon jó képességű, józan paraszti ésszel megáldott embereket.

De! Mostanra már ez nem elég. Az idők változtak, és az a település tud csak tovább fejlődni, akinek jó kommunikációs készségű, mozgékony, innovatív, kreatív, menedzser típusú vezetője van. (Ja, és el ne felejtsük! Jó kapcsolatai!) 

Sajnos, van ugyan presztizse a dolognak, becsülete viszont, nem sok.

Az emberek általában a politikusok közé sorolják a pm-t, amit én ugyan ki szoktam kérni magamnak annak idején, de ez sem ilyen egyszerű.       

Szinte minden falusi pm. független. De senki ne higgye azt, hogy teljesen függetleníteni tudja magát bárki is az ország politikai történéseitől. A megyétől elkezdve egészen a felső döntéshozókig a politikai pártok emberei a meghatározó befolyással bíró emberek.

Arról is kár vitát nyitni, hogy ez jó vagy nem jó. Így van és kész.

És bizony elsősorban a saját szimpatizánsaik élveznek prioritást, de ki vetheti ezt a szemükre? Mindig, minden hatalmon levő pártnak a saját emeberi a legfontosabbak. Ez így volt égen is és így van ma is. (Sőt! Ismerős a mondás: Minden szentnek maga felé hajlik a keze?!)

Ezekből már adódik a következtetés, nagyon diplomatikusnak kell lenned! Kell minden oldalról az ismeretség. Nem korrupcióra gondolok, csupán emberi kapcsolatokra! Én hiszek abban, hogy ez is működik. Lehet kételkedni, de az a tapasztalatom, hogy ha feltételezik rólad, hogy a kapott segítséget jól fogod tudni használni akkor segíteni is fognak, anélkül, hogy a talpnyalójukká válnál. Egyszerűen azért, mert az elért sikered az ő sikerük is lesz. És kell nekik az ilyen reklám, akkor tudják magukat „eladni” ha akár a te közvetítéseddel is, de bizonyítanak. Ott lehetnek, amikor át kell adni valamit, ha a sajtó érdeklődésére számíthatnak valamilyen népszerű esemény kapcsán, az arcukat adhatják valami megvalósult jóhoz. Egy új járdához, egy új bölcsödéhez, egy felújított orvosi rendelőhöz. A sikered az ő sikerük is lesz egyben. 

Vannak aztán kacifántosabb dolgok is, amikor jönnek a dilemmák. Amikor nem tudod eldönteni, hogy a szívedre hallgass, vagy az eszedre.

Nincs tanácsom! Én nem tudom, hogy mikor melyiket kell választanod!

Hogy érthetőbb legyen: Adott két pályázati lehetőség, az egyik forrásra bárki pályázhat a megyéből, a másikra csak a hátrányos helyzetű kör. Te a hátrányos helyzetűek közé tartozol, de abban kevés a forrás. Nem tiltja semmi, hogy a másikba add be a pályázatodat, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy nyerni fogsz, viszont nem leszel etikus, mert valakitől elveszed a lehetőséget.

Melyiket választod? Azt, ahol biztos nyerni fogsz, de nem tartod be a hallgatólagos szabályt, vagy a másikat, ahol szabályos vagy, de kicsi az esélyed? Bármi áron nyerni kell a faludnak, vagy csak akkor, ha minden szabályos?!  Tiéd a döntés.

Mint ahogy abban is, hogy fel akarod-e vállalni mindezt a polgármesterkedéssel járó macerát.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.