Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.01

Te lettél az új polgármester?

Régóta érlelődik már bennem ennek a kis "dolgozatnak" a gondolata nevezetesen az, hogy megosztom azokat az élményeimet, tapasztalataimat, keserveimet, örömeimet melyek  a polgármesterré választásom után értek.

Az újonnan megválasztottakat kicsit bevezetve a ”szakmába”, a régen e posztort betöltőknek meg összefoglalva a dolgokat, a kivülállóknak meg csak úgy, "ízelítőül".

Nem egy tudományos értekezést olvasol! Nem is egy szakértő által készített dolgozatot. (Annál is inkább, mert a „szakértőkről” nekem sajátos véleményem van, de erről majd talán később). Nem találsz a végén egy felsorolást a felhasznált irodalomról, csupán a gondolataimat, az érzéseimet, a véleményemet olvashatod arról, hogy egy polgármester mivel kerül szembe a megválasztása után. Mert nem tudod még, mire vállalkoztál! (Persze, ha végigböngészed ezt az irományt, akkor sem leszel a téma szakértője :) .

Nem is ez volt a célom, azzal, hogy írok róla. Azt szeretném csak, ha kicsit képben lennél. Apró kis iránytű ez, hogy a kezdeti nehézségeken átsegítselek. (Ha éppen polgármesterségre adnád a fejedet). Hátha lesz hasznosítható ötletem, vagy csak elindítok egy gondolatsort. Vagy éppen kivívom minderről az ellenszenvedet, és azt mondod, no nem, én így biztosan nem! Bármi lehet...

Mielőtt belevágsz, a figyelmedbe ajánlom a következő sorokat: (Sajnos nem jelöltem meg a forrását, amikor valahonnan a gépemre másoltam. Most beírtam az elejét a Google keresőbe és azt mutatta, hogy itt van a www.nyugdijasprojekt.eoldal.hu/archivum/y/2017/11/28   vagyis ez ezt jelenti, hogy az egész neten csak ITT VAN ez a szöveg?!)

„ A dolgok, csak messziről tűnnek szépnek. Amikor már megszerezted őket, üressé válnak.....  Ha nagy tiszteletnek örvendesz, rabszolga lesz blőled, mert akkor mindig teljesítened kell az emberek elvárásait, máskülönben oda lesz a jó hírneved. Csak akkor hiszed, hogy a hírnév fontos dolog, ha nem vagy híres. Ha nem övez tisztelet, akkor ácsingózol utána. Ha tisztelet övez, akkor fizetned kell érte. Minél jobban tisztelnek, annál erősebb nagyítón keresztül figyelik az emberek, hogy vajon teljesíted-e az elvárásaikat, vagy sem, és ezzel minden szabadságod odavész….”

Húúú, hogy ez mennyire igaz! De ezen szavak igazságára csak akkor jössz rá, ha már mélyen benne vagy.

Azonban sohase feledd, bármikor ki lehet szállni! Igaz, minél később döntesz így, annál nehezebb. (Ha meg már most is tisztában lennél mindezzel, el se kezdenéd! (és ez csak elméleti eszmefuttatás, hisz sokan nagyjából tudjuk, hogy vér, veríték és könnyek várnak jobbára ránk (némi öröm és siker mellett) mégis belevágunk... mert MAJD MI MEGMUTATJUK!

Ok, ez a gondolatsor vakvágányra visz, most nem az a lényeges, hogy ki miért, nem akar erre a rögös útra lépni. Most azokról értekezünk, akik polgármesterek akarnak lenni, mert kihívásnak érzik a feladatot, akiket csábít az, hogy egy falu (város, ország...) első emberei legyenek, mert azért az olyan jól hangzik "polgármester úr", vagy "polgármester asszonynak" szólítanak! Valamint az is nagyszerű érzés, ha egy településen a te munkád (és munkatársaid) eredményeként megszépül egy épület, felújul egy járda, lezajlik egy sikeres rendezvény.

No nézzük akkor mi is ez a "polgármesterség"?

 Ez nem egy főiskolán vagy OKJ-s tanfolyamon kitanulható foglalkozás, nem egy bárhol is jegyzett szakma, sehol nem képeznek rá az embereket. Csak gyakorlati képzés létezik, és egyből élesben. Ahogy a poszthoz jutsz, azonnal csinálni kell. Nem számít, hogy nem tudsz a tennivalókról semmit, ettől még az első perctől fogva te vagy a felelős mindenért ami a köz - életét illeti a településeden.

És még valami így bevezetőül: csak a kis falvak életét ismerem közelről. Lehet, hogy egy városban teljesen máshogy működik a rendszer, arról nincsenek ismereteim. Azt írja meg valaki más…

 

 

Levél féle pm. barátomnak:

Szóval, te kaptad a legtöbb szavazatot! Az első érzés az öröm: De jó, bíznak bennem, feltételezik rólam, hogy én ezt majd jól tudom csinálni, (vagy legalábbis jobban, mint az elődöm, mert legtöbb esetben ez a fő motívuma annak, hogy újat választanak!!)  Arról nem is beszélve, ha nő létedre választottak meg. Mert egyenjogúság ide-vagy oda, azt mindenki tudja, hogy nemünknek sokkal nehezebb kivívnia a bizalmat ezen a területen (is.)

De ettől még egy percig ne bízd el magad!

 Mostantól nem számít, hogy egy szavazattal győztél, vagy tetemes fölénnyel. Az is lehet, hogy arányaiban sokan szavaztak rád, mert bíznak benned és az is, hogy csak azért,  mert az elődödet már nagyon utálták, és azt gondolták, hogy annál már te is jobb leszel. Tudnod kell, hogy egyik esetben sem szeret mindenki.

Viszont sokan kritikusan szemlélik minden lépésedet, minden megnyilvánulásodat, minden döntésedet. Számtalan irigyet szereztél, csupán attól a ténytől, hogy pm. lettél. Mostantól mindenki kritizálhat, véleményt nyilváníthat rólad, a legprimitívebb ember is. Mindenkinek lehet véleménye rólad, mindenkinek lehetnek elvárásai, igényei. Te lettél ugyanis a falu "mindenese".

Döntened kell a falu gazdálkodásával-, személyi kérdésekkel-, fejlesztési koncepciókkal mindennapi apró cseprő dolgokkal kapcsolatban és a döntéseidet nem fogod tudni minden embernek megmagyarázni. Sokszor nem is kíváncsiak az ok-okozati összefüggésekre, de véleményük az akkor is lesz, ha nem tudnak az adott témáról szinte semmit. Mint a foci, meg a gyereknevelés ért hozzá mindenki. Súlyosbító körülmény, hogy sokszor az emberek érdekeit, pénztárcáját közvetlenül érintő döntéseket is kell hozni, ami mindenkit személyesen is érint. Általánosságban könnyű az esetleg kellemetlen racionizálással egyetérteni, viszont egész máshogy ítélik meg, ha személyesen is érint valakiket, a döntésed.

Ha megpróbálod megmagyarázni, sem érsz el semmit mert, aki szolidáris veled, annak nem is kell a magyarázat, az nyel egyet és elfogad, - azzal, hogy biztosan a jószándék, a többség érdekeinek figyelembevétele vezérelt -   aki meg nem, annak, ha megfeszülsz sem szolgálhatsz magyarázattal. A sötét, buta bunkó ostobákkal nincs mit kezdeni. Ész érvek nem hatnak rájuk, az érzelmeik, indulataik vezérlik őket. Egymásnak adják a "bölcs tanácsaikat", csupán reménykedhetsz, hogy csak a falu marginális kisebbsége ilyen. (ha viszont a "sötét oldal" rákapcsol akkor bizony el tudja érni, hogy úgy ellened hangolja még a többséget is, hogy az lehet az eredmény ami 2008-ban Láziban is történt). 

Azt gondolod most, hogy ez egy csapatjáték és igazából minden döntés mögött ott áll a képviselőtestület? Valójában így igaz. A pm. egyénileg nem nagyon hozhat döntéseket, nagyon korlátozott a hatásköre, szinte mindenhez testületi határozat kell. Azonban ez a gyakorlatban akkor is azt jelenti, hogy minden döntés mögött a pm. áll, az emberek előtt. Nem az egész testület felelős, hanem kizárólag a pm. (Egyszerűbben fogalmazva: mindig, mindenért téged fognak szidni!)  Egyébként a jó dolgokban szívesen osztoznak veled és mondják, hogy "megcsináltuk", de a gubancos dolgokban minden esetben magadra maradsz.

És ez – ha jól belegondolunk -  valójában természetes is, hogy így van, mert a testület nem vesz részt a mindennapi munkában, nem lehet soha annyi ismerete mint neked. Minden részletről meg nem lehet tájékoztatni őket. Te irányítod a munkát, te befolyásolod őket már azzal, ahogy tájékoztatsz, ezért tiéd a felelősség, jogos, hogy te viszed el a balhét!

Azt szoktam mondani, az a jó testület, aki megbízik a pm-ben és hagyja dolgozni.

Ez most lehet, hogy nagyképűen hangzik, de nem fogok itt álszerény eszmefuttatásokba kezdeni, mert annak semmi értelme a gyakorlati életben. És ez nem a demokrácia félresöprése. Azért, hogy eljuss idáig nagyon sokat kell dolgoznod. Mert akárhogy is, de a testületed tagjai is nevüket adták ehhez a csapatjátékhoz, és meg kell őket győznöd (és nem dumával, hanem a tetteiddel!) hogy nem hozol szégyent rájuk. Nekem ilyen volt az első ciklusban mellettem levő testületem többsége. Mellettem voltak a nagyon rázós első időszakban, egy idő uán bíztak bennem, és segítettek amiben csak tudtak. Hálás köszönet érte innen is, mert ez is kellett ahhoz, hogy a kezdeti nehézségek legyőzősével tényleg  jelentős fejlődés induljon el a faluban. 

A borzalom akkor van, ha többségében olyan a képviselőtestületed, akik eredetileg az ellenfeledet támogatták, netán a másik pm. jelölt is bejutott a testületbe, mert ugye ilyen eset is előfordul. No, akkor kösd fel a gatyádat! Nagyon karizmatikus embernek kell lennie annak, aki ezt a helyzetet úgy tudja kezelni, hogy békés együttműködés alakuljon ki végül is, és ne az örökös gáncsoskodás legyen a meghatározó. Sajnos ez a helyzet leginkább csak a vegetálás időszakát prognosztizálja a település életében. Az emberek nem megbocsátóak. Általában az egyéni érdekeik, sérelmeik vezérlik őket és nem az a magasztos cél, hogy mostantól a település érdeke a fontos, nem az ő személyes sértettségük. Mert akárhogy is nézzük alulmaradtak veled szemben

és ezt nem bocsátják meg neked.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Te tenyleg polgarmester voltal?

Marka lstvan, 2017.04.18 18:55

Hat erdekes dolgokat boncolgatsz.