Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.11

Mi jár neked, ha falun élsz? (És az érdekérvényesítés hiánya)

És, ha már itt tarunk, napjaink közkedvelt témája (akkoriban, amikor ezt írtam is az volt, és most is az) a közigazgatás átszervezése is. Nagyon sok fórumon felmerül, sok jó előadást lehet ezen témában szervezni. Hogy valójában mit fog mindez jelenteni még nem tudja ugyan senki (vagy, aki tudja, az nagyon titokban tartja, biztos nem véletlenül.) Úgy általánosságban, egyetértenek, hogy nagyon sok az a 3200 önkormányzat. És ez nagyon nagy terhet ró az amúgy is katasztrofális helyzetben levő költségvetésre. (Hogy mikor született ez az írás ezen a ponton teljesen mindegy, hiszen a költségvetés mindig minden korban katasztrofális) Szakértők készítettek már köteteket kitevő tanulmányokat, és nem tudni mi sül ki ebből az egészből.

Itt megint csak az én saját véleményemet tudom elmondani.

Aki azt gondolja, hogy nyugodtan meg lehet szüntetni azokat a kis települési önkormányzatokat, amiről az feltételezhető, hogy az a település úgyis elhal, kiürül, nem fejlődik tovább, kész, pár év és vége, az utolsó, aki elhagyja, az kapcsolja majd le a villanyt, az egy komplett idióta!

Ez így kicsit erős így?! Nem tehetek róla, nem tudok erről a témáról indulatok nélkül beszélni most sem, és egyetlen fórumon sem, ahol eddig megfordultam. Mert, ha valaminek (jelen esetben egy településnek) nincs gazdája, akkor ki törődik vele? Ki fog lobbizni érte? Ki törődik az ott élők gondjaival? Ki képviseli az érdekeit annak az akár csak pár száz embernek, aki ott él? Hogy intézik ügyeiket a távoli hivatalokban, mikor olyan a tömegközlekedés állapota, amilyen?

Azt is figyelembe véve, hogy (amiről nagyon szeretnek megfeledkezni minden szinten kedves politikusaink és döntéshozóink) kis hazánkban egyenlő jogai voltak az embereknek mindenhez, egészségügyi ellátástól kezdve, az oktatáson át, a szociális ellátottságig, közügyei intézéséig, minden embernek, teljesen függetlenül attól, hogy hol lakik.  A Mari néninek is és a Mária professzor asszonynak is! Persze tudom, hogy ez csak elméletben van így, a valóság teljesen más, és még mi Győr-Moson.Sopron megyében élők ne is szóljunk egy szót sem!

Általában ha a falusi kis hivatalokban amikor valaki idegen megfordult azt kérdezte, hogy jé így is lehet hivatali munkát végezni?! Csodálkoztak, hogy a városi személytelenség után itt az Emberekkel foglalkoztak. Mindenkihez van szíves szó, korrekt felvilágosítás, segítőkészség. Legalábbis volt, most nem tudom mi a helyzet.

Úgy jól belegondolva, hogy is állunk mindezzel?!

Tisztelt Bármelyik Kormány! Ha drága, hát drága, de jár nekünk falu élőknek! És lennének ötleteink az államháztartási hiány lefaragására, szóljanak nyugodtan, ha ebben a témában segítségre van szükség!

Egyébként is, az elintézendő ügyek száma nem csökken attól, hogy egy központi hivatalba kellene őket intézni, és nem helyben. Tehát a hivatalnokok száma nem csökkenthető, ami igazán megtakarítást eredményezne, akkor meg mi is indokolja? És ne jöjjenek nekem azzal, hogy más „fejlett” országokban mennyivel kevesebb az önkormányzat! Más kultúra, más közlekedési helyzet, más anyagi helyzet. Biztos vagyok benne, hogy nem ezen múlik az ország államháztartásának jelentős hiánya.

Csak nem tudom, nem arról van-e szó megint, hogy a politikusok a legkisebb ellenállás felé haladva, a spórolást ott akarják kezdeni, ahol leginkább kiszolgáltatott a nép. A falusi ember nem hőbörög, ha érdeksérelem éri, nem fog az utcán tüntetni, morog ugyan, de beletörődik a sorsába. Ez is állandó gondja a falvaknak. Az érdekérvényesítés hiánya. És aki csöndben van, azzal nem törődnek.

Érdekes lenne megnézni, hány falun élő ember jutott be a parlamentbe. Mert a döntést hozó helyeken is elenyésző a számuk az teljesen biztos. Pedig a legjobb jóindulattal sem tudják azt képviselni, amiről nincsenek közvetlen ismereteik!

Ha nem így lenne, nem következhetett volna be az a kárpótlásnak és átgondolatlan privatizációnak nevezett agyrém, amit végig élt az ország.  Szétverve azokat a már jól működő szövetkezeteket, ahova az éppen akkor ott dolgozókat, már nem kényszerítette senki, egyszerűen a munkahelyünk volt. És nem szabadulhatott volna egy Rózsa-dombi jogi doktor a falvak életét jelentő mezőgazdaságra, csak azért, mert az éppen hatalmon levőknek hatalmuk biztosításához kellett ez a szövetség.

És nem hiszem, hogy bármilyen települési létszám kellene, hogy legyen, valami választó vonal. Ismerek olyan mindössze 300 fős települést, ahol a főállású pm. munkája során az elmúlt években olyan fejlesztések valósultak meg, ami egy kisvárosnak becsületére válna…az addig sorvadó, fogyó falu fejlődésnek indult, mára már számtalan fiatal választja lakóhelyéül.

Hallani azt is, hogy esetleg nem lehet főállású a pm. bizonyos lélekszám alatt. Meggyőződésem, hogy részmunkaidőben nem lehet ezt a munkát tisztességesen ellátni. Egyszerűen fizikailag is képtelenség. Azt szoktam mondani, ha a pm. jól dolgozik, megteremti a saját (most már viszonylag tisztességes ) javadalmazására a fedezetet és mellette évi sok milliót „hoz” a falunak. Ha nem így van, akkor, rossz embert választottak. Aki nem ilyen, az nem való erre a posztra

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.