Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.10

Hogyan kell pályázatot írni?

Aztán ha van egy kis pénzed, ahhoz már könnyebb „varázsolni” még ezt-azt. Megmagyarázom, hogyan értem. Ahhoz nem kell különösebb képesség, ha egy 1000-1500 lelkes településnek 40-50 millió Ft iparűzési adó bevétele van, akkor lehet 2,3 milliót is költeni pl. egy falunapra. A „művészet” abban van, ha mindössze 2-3 milliód van összesesen, akkor erre a célra úgy 200 ezer jut (vagy annyi sem) És ebből kell és  lehet egész napos programot csinálni! (Jó, az EDDÁT-t, és ír táncosokat lehetőleg ne hívj meg!) Viszont legyen benne színvonalas kultúra, vidám kikapcsolódást nyújtó szórakozás, sport, játék és el ne felejtsem, kaja is. (úgy három-négy féle ingyen „pörkűtt” nélkül nincs falunap!)

A műsor? Voltak helyben gyerekek, akiket akkor is imádni fognak a helybeliek, ha nem profik, aztán voltak kapcsolatok, aminek segítségével lehet szuper produkciókat szerezni úgy, hogy nem te fizetsz érte. (Ilyen nekem már sokadik alkalommal a megyei művelődési központ támogatása) aztán voltak (ha megszervezed!) testvér települések, akik hozzák a saját produkcióikat, és a helyi (bármilyen kicsi) vállalkozók is hajlandóak szinte mindig egy kis adományra….

Szóval itt is, nem győzőm eléggé hangsúlyozni: emberi kapcsolatok, ismeretség, szervezés, lobbizás, kérés és megint kapcsolatok, kapcsolatok, kapcsolatok amiket mindig mindenhol építesz.

Voltak aztán ezekkel a pályázatokkal rossz tapasztalataim is. Egyet megosztok veletek:

Falun élünk, tehát voltak a környezetünkben mg.-i kisvállalkozók, akikkel úgy igazán nem törődik senki. Innen adódott az ötlet, hogy a mg-i alapnál nyert összegből egy „téli egyetemet” szervezünk a számukra. A terv szerint különböző, őket érintő témájú előadásokat szerveztünk. Mivel csak a kért összeg töredékét ítélték meg, három ilyen rendezvényre futotta a keret. Ezek viszont nagyon jól sikerültek. A pályázatról ugye el kell számolni, a beszámoló tartalmazta is ezt, így az a naív gondolatom támadt, hogy a következő évben elég lesz, arra hivatkozni, hogy e népszerű, jól sikerült kezdeményezést szeretnénk folytatni. Nagyképűség nélkül, biztos voltam benne, hogy ennél jobban senki nem hasznosította abban az évben a kapott támogatást.

És a következő évben nem kaptunk egy árva petákot sem!

Amikor rákérdeztem a „dologban legilletékesebb” úrra, azt a meglepő kérdést kaptam, hogy részt vett-e a falu a megye által szervezett (nem árulom el milyen) politikai megmozduláson? Természetesen nem, (a falusiak nem nagyon szállnak be  a politikai hülyeségekbe…) Akkor, mit várok? Mondta.

Én meg azt, hogy nem számít, milyen érték, munka van valami mögött? Azt mondta, nem, az senkit nem érdekel. (mindez úgy 2006-ban volt!!)

A pályázatok egyébként is, egy külön fejezete az életünknek. Most lehet, hogy sokan nagyon nem értenek velem egyet, de azt gondolom, hogy egy kis településen ezek elkészítése a pm. dolga! Már csak azért is, mert a korábbi évek létszám leépítési kényszere miatt, nagy valószínűséggel nincs erre szabad embered. A kistelepülések hivatalaiban dolgozó ügyintézők maximálisan leterheltek, ha nem ezt tapasztalod, vagy nem jól végzik a munkájukat, vagy még mindig sokan vannak. Mondják, hogy ott a jegyző? A jegyzőnek a saját munkájával annyi a dolga, hogy egyszerűen nem várhatod el tőle még ezt is. Pályázatíró cég ugyan megcsinálja, (jó sok pénzért, plusz még sikerdíjat is kér), viszont levezényelni nem fogja, és ott szenvedhetsz a kivitelezéssel és az elszámolással egy olyan dolognál, amit nem te raktál össze, és nem ismered a részleteit. Biztos hallottál már, olyan pályázatokról, amibe belerokkant a település. Sok esetben ez van a háttérben.

Mint minden mást ezt sem szabad ész nélkül csinálni. Csak azt a pályázatot szabad felvállalni, aminek az önrészét biztosítani tudod! Ha olyan beruházást valósítasz meg, ami biztosan nem hoz profitot, át kell gondolni, honnan fogod az esetleges hitelt és annak kamatait fedezni! És, ha még működtetni is kell az elkészülte után, akkor azt is át kell gondolni, hogy annak költségeit ki, honnan fogod biztosítani. (Kis falu közepén az üresen álló tornacsarnok, közösségi ház, nem beszélve az uszodákról, stadionokról…)

Persze, itt sem kell, hogy hallgass rám. Van, aki azon a véleményen van, hogy mindent meg kell építeni, amire éppen adódik a lehetőség, a többit meg bízzuk nyugodtan az utókorra, és bízzunk benne, hogy meg fogják tudni oldani.

Mint mindent, a pályázatírást is meg lehet tanulni, nem ördöngösség, és tudom, hogy nagyon sok pm. társam csinálja is.

Sőt, voltak nagyon jó különféle képzések, erre is ajánlatos benevezni, egyrészt, mert „ráérsz”, másrészt sosem lehet tudni mikor lesz rá szükséged, mert ugye ez sem egy nyugdíjas korodig garantált állás…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.