Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.12

És mi lesz a falusi kisiskolákkal?

Ha tovább gondoljuk az önkormányzatiságot, mindenképpen eljutunk odáig, hogy nem kerülhetők meg a kistérségek a regionalitás és az összefogás…

Nagyon rossz néven veszem, ha azt hallom, hogy a kistérség az egy sikertörténet! (Hogy ezért szüntették-e meg, azt nem tudom, de tény hogy most 2017-ben megint járások vannak már jó ideje, a kistérségeket meg betakarta a jótékony felejtés) Nincsenek naprakész ismereteim arról, hogy most mi a helyzet az oktatás szervezésével, de azt látom, hogy az eltelt 11 évben sem tudták nagyon átszerezni, mert most is megvannak a totálisan korszerűtlen összevont apró iskolák, ahol a négy osztályos összevonások is előfordulnak. Így mostanra sem sikerült elérni azt a bizonyos (bárminek is nevezzük) összefogást.

És elértünk a falvakat érintő egyik legfontosabb problémához:

Kell minden kis településen iskola, óvoda vagy nem kell, és ha nem kell, hol a határ, és a racionalizálás a legfontosabb szempont, vagy az érzelmek, és kinek kell felvállalni ezeket e döntéseket? Ezek lesznek a kis települések életében az elkövetkező időszak legfontosabb kérdései. (de 11 év sem volt elég kicsi előbbre jutásra)

Pedig előbb utóbb az élet ki fogja ezt (is) kényszeríteni, és bárki, mondja is ki majd az ítéletet, mindenképpen az aktuális pm. lesz a bűnbak, ez az egy már most biztos!

A politika ebben a kérdésben, általában, mint a szélkakas. Mikor éppen mi az érdeke, annak megfelelően nyilatkozik. Az a felelős politikus, aki mindenképpen meg akart győzni, hogy az nem létezik, hogy a szülők nem a legjobbat akarják a gyermeküknek és viszik inkább a körzeti iskolába sokkal jobb feltételekkel tanulni a gyermeküket, pár hónap múlva mindenhol azt nyilatkozta, hogy az alsósokat mindenképpen a helyi falusi iskolában kell hagyni. (Igaz, ez a nyilatkozat a választások előtti időszakra esett és kis idő múlva, kicsit árnyaltabbá vált a fogalmazás, nem helyi iskoláról beszélt, hanem közeliről, ami azért ugye egész mást jelent).

Az mindenestre nagyon biztosan jósolható, hogy ilyen kérdéseket sosem választások előtti években döntenek el a politikusaink. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.