Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.05

A polgármester kommunikációja

Lehet, hogy ez kezdetnek így első olvasatra sokkoló, ezért most lazítsunk egy kicsit.

A pm.-nek nem csak ezek a hivatali munkák töltik ki az életét, hanem időnként ki kell állni a népe elé, és szólni kell hozzájuk.

Ha elég bátorságot éreztél ahhoz, hogy jelöltesd magad és meg is választottak, akkor te már sokat tudsz erről a területről is. Vagy úgy, hogy ösztönösen jön, vagy tanultál is valamit hozzá. Szükséged is van erre, mert azt kell mondjam, erre sem készít fel senki. Magadnak kell kikínlódni ezt is.

Komoly tudománya van a kommunikációnak, a politikában minden mozzanatát megtervezik, szinte minden nyilvánosan elhangzó mondatot elemeznek, mert a szónak nagy hatalma van. Ezt tartsd szem előtt, mert kicsiben is így van!

Nincs minden helyzetre kidolgozott recept. Talán csak fő szabályok. Az sem biztos, hogy amit én gondolok róla az az üdvözítő neked is, mert mindenki másmilyen személyiség, ezért mindenkinek saját magának kell kialakítani kommunikációs stílusát is.

Ami a legfontosabb (itt is): az őszinteség és a hitelesség. Tudom, ásatag fogalomnak tartod, különösen annak tükrében, hogy ismered napjaink közéletét... 

Azonban hadd hívjam fel a figyelmedet egy fontos szempontra! Én a kis települések életéről beszélek. Itt más a közeg, mint a nagyobb politikai színtereken. Itt nem lehet mellébeszélni, mert az eredmény vagy az eredménytelenség azonnal látszik. Nem lehet felelőtlenül ígérgetni, aztán nem teljesíteni és egy röpke mosollyal tovább menni, mert te idevaló vagy, te itt élsz, neked minden megnyilvánulásodat látják. Ha nem vagy hiteles, nem vagy őszinte, azonnal kiderül és nincs másik lehetőséged, ha egyszer elszúrtad nincs másik párt, ahol mint főnix madár feltámadhatsz megint és folytatod, ahol abbahagytad. Azt sem mondhatod, mint az „egyszeri” politikusunk, amikor a választási ígéreteit kérték rajta számon, hogy ja, azt a kampányban mondtam, és a valóság az teljesen más.

Azt gondolom, az embereket be kell avatni a dolgokba. Tudniuk kell arról, hogy milyen lehetőségek vannak, mik a gondok, ha ötletük van, igényük van valamire legyen lehetőségük elmondani.

Azonban ez sem ilyen egyszerű. Én a kezdeteknél azt gondoltam, hogy az a helyes megoldás, ha úgy három havonta, leírom az egész falu számára mi történt, milyen problémák adódtak, és azt hogyan próbáltam megoldani. Egyrészt magamat is igazolandó, másrészt, hogy képben legyenek. Hisz rájuk tartozik, ő értük történik minden.

Így eltervezve ez szépnek jónak is tűnik, de!

Miután olyan terület nem is volt, ahol ne borzalmakba ütköztem volna, ezért ezek a népnek szánt tájékoztatók eléggé hosszú és borús irományok lettek. Végül az jött ki belőle, hogy itt mindent rosszul csináltak az elődök, és én vagyok az üdvözítő aki ettől a fertőtől megmenti a falut. A valóság az volt, hogy még néhány hónap kellett volna, hogy bekövetkezzen a csődhelyzet, de ezt vagy elhitték nekem, vagy nem, de leginkább nem hitték, és azt gondolták, hogy eltúlzok mindent a saját nagyszeűségem kiemelése érdekében). A negyedik, ötödik tájékoztató után már annak is elege volt az egészből, aki egyébként tudta, hogy igazam van.  Fel sem fogták már a sok milliós hiányt, a sikkasztást, a hozzá nem értést, egyszerűen pár hónap múlva már  nem is érdekelte őket!

Jó szándékúnak tűnő elképzelésem a tájékoztatásról (a népem bevonásáról) visszájára sült el. Beképzelt, öntelt majomnak tűntem a szemükben, aki csak panaszkodni, meg visszafelé mutogatni tud. Mikor közben a falunak létérdeke volt, hogy mindezt feltárjam, kitaláljam a kárenyhítést, megtaláljam kikkel lehet normálisan dolgozni, és új alapokon elindulhassunk felfelé. 

Igaz, el is indultunk... Jöttek a sikerek... Úgy tűnt jó a "csapat", akiket az alkalmatlan munkatársak helyett felvettem. Olyan "jók" lettek, hogy pár év múlva egy puccsal le is váltottak. Az a gazdálkodási előadó lett a falu polgármestere, akit rábeszéltem jöjjön hozzánk dolgozni. mert könyvelőnek jó volt. Mondom megéegyszer: könyvelőnek jó volt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.