Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.10.03

01. Önkormányzati Választás Láziban, 2019

Fekete Teréz, mint a 2019. évi önkormányzati választás egyik polgármester jelöltje szeretettel köszöntöm Lázi Község Minden Lakóját!

Ugyan úgy, mint a másik két jelölt, voltam már polgármestere szülőfalumnak én is. Akik ismerték a faluért végzett munkámat, azoknak ezt nem kell bemutatnom, akik meg azóta költöztek a településre, levelem mellékletéből megismerhetik. Mert beszélni, ígérni sok mindent lehet, de az embert elsősorban az elvégzett munkája minősíti.

Az utóbbi időben sokan megszólítottak, hogy rábeszéljenek, még egyszer vállaljam fel ezt a szép, de nehéz feladatot a falu fejlődése érdekében. Elmondták, hogy mennyire jónak ítélték polgármesteri munkámat, különösen az utódok kétes teljesítményével összehasonlítva. Emlékeztettek, hogy a faluban szinte minden fejlesztés abban az időben történt, vagy az általam elkészített pályázatból valósították meg. Megígérték, hogy mindenben támogatnának úgy a kampányban, mint a majdani falut építő, szépítő munkában. Ezek a lelkes emberek bíztató szavai miatt döntöttem úgy, hogy indulok a választáson.

Azt gondolom, ami új, jó kezdeményezés volt az elmúlt években, mint pl. a lovas-nap, vagy a rendszeres színházlátogatások, kirándulások szervezése, azt (bárki is lesz a következő polgármester) szerencsés lenne megtartani.

A programunk nagyon egyszerű:

Amennyiben a falu szavazni is hajlandó lakóinak többsége gondolja úgy, hogy ismét nekem, és képviselő-jelöltjeimnek szavaz bizalmat, mindent megteszünk, annak érdekében, hogy:

 • (vagy legalábbis jobb) legyen itt a közhangulat, legyenek közösségi események, rendezvények amikhez csatlakozni lehet,
 • valósuljon meg a lakosok rendszeres tájékoztatása (megint legyen tájékoztató hírlevél, rendszeresen frissülő honlap)
 • legyenek a településnek lelket adó intézmények, (működő iskola, óvoda, közösségi tér, civil szervezetek),
 • működjön a polgárőrség, az alapítvány, az idősek tanácsa, boldoguljanak a vállalkozók,
 • legyenek PÁLYÁZATI források a fejlesztésekre,
 • lehetőség szerint emelkedjen a támogatások összege (iskola- óvodakezdés, idősek, rászorultak, egyedül élők számára),
 • alakuljon ki jó kapcsolat, segítés (mint volt korábban is) az egyháznak (paplak környéke, temető stb.),
 • tegyünk meg mindent a különböző polgármesterekhez kötődő „szekértáborok” felszámolásáért (az senkinek se hátrány, sokkal inkább jó pont a mi szemünkben, hogy az előző polgármestert is segítette az illető),
 • és nem utolsó sorban, fontos számunkra, hogy ismét úgy nézzen ki Lázi (ahogy az egyik ismerősömtől hallottam) mintha lenne gazdája a településnek! (pl. temető előtti gaztenger és József Attila utcai szeméttelep nélkül).

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy mindez csak akkor érhető el, ha a nekem nyíltan is bizalmat szavazó – képviselő jelöltséget is vállaló – emberek mellett, lesz számos aktív támogatója a közösségi életnek! Mert (ahogy régen is mondtam) kell egy CSAPAT! Egyedül nem képes sok mindenre egyetlen vezető sem!

Hogy mi történt Láziban az elmúlt 10 évben, azt tudják az itt élők.

Hogy velem mi történt ez alatt az évtized alatt, mikor távol tartottam magam a falu közéletétől?

A legfontosabb, hogy született négy gyönyörű unokám. Dolgoztam egy olyan munkahelyen ahol nagyon sokat tanultam a remek kollégáktól, a szuper „jó fej” főnökömtől. Odakerülésem után rövid idővel én lettem a részvénytársaság pályázatainak, közbeszerzéseinek gazdája (a mellett, hogy 5 évig a cég belső-ellenőri teendőit is elláttam) ez alatt az idő alatt 758 millió forint pályázati pénzt nyertem el a cégnek. Most 350 milliós összeggel vagyunk részesei egy konzorciumnak. Nem tévedés! Az évtized alatt, ez több mint egy milliárd forint!

No és mennyi pályázati pénz került ez idő alatt Lázira?!

Volt részem anyagi-, és erkölcsi elismerésben egyaránt, sőt még pl. minisztériumi kitüntetést is kaptam a Fertődi Esterházy kastély Lés-erdőjének felújítása projektjéért. Szóval jó tíz év volt, alkothattam, fejlődhettem, láthattam munkám gyümölcsét - köszönöm a sorsnak ezt a lehetőséget!

Jelenleg – már nyugdíj mellett – 4 órában dolgozom. Most a munkám nagy részét a cég kommunikációja teszi ki: rendezvények szervezése, kiadványok készítése, intézmények szponzorálása, honlap és Facebook céges oldalainak szerkesztése, kapcsolattartás a sajtóval, és többek között én írom a KAEG Zrt.-ről megjelenő újságcikkeket is.

 

Lázi elkövetkező 5 évének történetét, pedig most Önök/Ti alapozhatják meg azzal, hogy ki-ki eldönti, kinek a neve mellé teszik az X-et a 2019. október 13-i önkormányzati választáson!

Amennyiben az a döntés, hogy engem támogatnak, kérem, hogy a képviselőjelöltek választásához a következő listát vigyék magukkal a szavazófülkébe segítségül:

 • Bognár Anita: Ő Kozma Balázs párja, és jelenleg főállású ápolója. Dolgozott már az államigazgatásban, egy jó lelkű, kedves, barátságos ember, aki sokat segíthet a falu életében, főként a szociális területen. Ugyan csak most ismerkedik a falu lakóival, de ezt inkább előnynek, mint hátránynak gondolom.
 • Kuti Viktória: Viki, példásan helytállva egyedül nevel három gyönyörű gyermeket, és nagy segítségünkre lehet a kisgyermekes családokkal történő kapcsolattartásban, életük segítésében, a közösségi rendezvények szervezésében.
 • Szennyai Lórándné: A Láziak inkább, a néhai - fájdalmasan korán elment, nagyszerű ember - Takács Miklós lányaként ismerik. Takács Zsuzsa gazdasági, könyvelési tapasztalatira a gazdálkodás területén, a pénzügyi- gazdasági élet eseményeiben lehet számítani. Megfontolt, határozott véleménnyel rendelkező, komoly ember, akinek tanácsaira véleményére a település irányításának minden területén számítani lehet.
 • Varga Tiborné: Edit sok éve már, a falu időseinek elhivatott, türelmes gondozója. Egyenesen, karakán módon vállalja fel véleményét, még akkor is, ha ez hátrányt jelenthet számára. Ő a maga csendes visszafogott módján alakítja ki határozott véleményét a dolgokról. A nyílt, őszinte, becsületes hozzáállása nagyon jó segítség, támasz lehet minden vezetőnek.

Ők négyen lennének a közvetlen támogató csapatom, és nem sorolom fel név szerint azokat – akik, mint már utaltam rá – biztosítottak arról, hogy segíteni fognak, csak még egyszer is kiemelten hangsúlyozom: csak Veletek/Önökkel együtt érhetünk el sikereket!

Abban hiszek, hogy EGYÜTT ismét elindulhatunk a fejlődés útján, és szebb, jobb, élhetőbb lesz a mi kis jobb sorsra érdemes településünk!

Most az elvi egyetértés kevés! Aki változást szeretne a falu életében, az mindenképpen menjen el szavazni!

Lázi, 2019. szeptember

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Barátsággal:                             Fekete Teréz sk.

                                                                                                                polgármesterjelölt

 

Kedves – azt utóbbi években a településre költözött – Lázi Polgárok!

 

Mindhármunknak, akik polgármesternek jelöltettük magunkat, volt már több év lehetőségünk bizonyítani, hogy mit tudtunk tenni a faluért a rendelkezésünkre álló időszakban.

Akik régóta lakói a településnek nyilván tudják ezeket a dolgokat, de vannak számosan, akik csak mostanában kerültek Lázira, így azt gondolom, a kedvükért érdemes lenne áttekinteni ezeket a történéseket.

Jómagam 2002 és 2008 között voltam Lázi polgármestere. Az akkori képviselőkkel és munkatársaimmal az alábbiakban felsorolt fejlesztéseket valósítottuk meg településünkön.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy mindezekhez a polgármester mellett szükséges volt a tevékenységét támogató képviselők, az önkormányzat dolgozóinak lelkiismeretes munkája, a falu lakóinak aktivitására, valamint az akkori körjegyzőség tagjainak egymást segítő hozzáállására is!

Önzetlen segítségüket, támogatásukat ez úton is szívből köszönöm!

Pénzügyi helyzet az induláskor:

 • 2002-ben, amikor átvettük a kasszát, nem volt annyi pénze az önkormányzatnak, amiből az aktuális havi munkabért ki lehetett volna fizetni. A Tápszentmiklósi Önkormányzat hitelezte ezt meg nekünk! Súlyosbította a helyzetet, hogy voltak több milliós kifizetésre váró számláink is. Innen indultunk…

      Infrastruktúra:

 • Az első elvégzett sürgős feladat a Tóköz vízelvezetési rendszerének rendbetétele volt, amit a Pápai Vizi-társulat végzett el, és ők is finanszírozták a költségeket is.
 1. A falu utcáinak felújítása:
 • új aszfalt burkolatot kapott a József Attila utca,
 • új aszfalt burkolatot kapott a Rákóczi utca egy szakasza,
 • új aszfalt burkolatot kapott a Majori összekötő út,
 • kavics burkolatot kapott az Akácfa utca,
 • évenként kátyúzás történt, mindezek pályázati ill. kisebb részben saját forrásból,
 • a Közútkezelő (erős lobbi tevékenység eredményeként) felújította a falun átvezető közút, a közútkezelőhöz tartozó szakaszát (a templomtól a kombinát utáni kanyarig), tehát ez sem az önkormányzat költségvetését terhelte.
 1. Épület felújítások: A 6 év alatt minden középületen végeztünk kisebb, nagyobb felújítási munkát szintén nagyobb részt pályázati forrásból           
 • elkészült az iskola teljes belső felújítása (nyílászárók cseréje, tető csere, épületszigetelés stb.),
 • óvoda felújítás (parkettázás, nyílászáró csere, konyha felújítás stb.)
 • orvosi rendelő belső munkái, (itt is ajtók, ablakok cseréjével),
 • önkormányzati hivatal belső felújítása (villamos hálózat- ajtó-, ablak- és bútor csere)
 • a könyvtár belső felújítása (és új polcrendszer is készült, ekkor kerültek a könyvtárba – szintén pályázatból – a számítógépek is).                                                         
 1. A falu központjában elkészült a buszforduló, ami a 6 éves időszak legjelentősebb megvalósított pályázata volt!
 2. Kisebb volumenű (de szintén fontos) fejlesztések:
 • egy egész évi, a szolgáltatónál történt lobbizás eredményeként szélessávú internet került a faluba,
 • elkészült a falu, szép kivitelű, (azóta erre a mostanira cserélt) honlapja,

(Innen is köszönet Pék Gábor önzetlen munkájáért!)

 • elkészült a falu címere, ennek felhasználásával a falu zászlója, az üdvözlő táblák és az utcanév táblák, számos pályázatból nyertünk különböző gépeket, szerszámokat (pl. fűkaszákat, fűnyírókat).
 1. A 2008-ban (a rendelkezésemre álló idő végén) már elkészült, és nyertes pályázatok a következők voltak: (amelyek megvalósításáért aztán a következő polgármester aratta le a babérokat)
 • falugondnoki busz beszerzése,
 • a buszvárók elkészítése,
 • és a kultúrház - IKSZ, az egyházzal együttműködve, (mert így volt kedvezőbb a konstrukció) teljes felújításának pályázata. 
 1. Közösségi élet:
 • működött, és pályázati forrásokból számos remek programot szervezett a Lázi Község Kultúrájáért Alapítvány,
 • elindult a Családi napok évente ismétlődő sorozata (Köszönet érte Stummer Gyurinak és családjának valamint a sok lelkes más közreműködőnek is),
 • létrehoztuk (az az óta is működő) Idősek Tanácsát,
 • megszerveztük, bejegyeztettük a most is működő Polgárőrséget,
 • megszerveztük (hagyományteremtő jelleggel) a Szüreti felvonulás első eseményét,
 • A Lázi Községből elszármazottak találkozóját is mi találtuk ki.
 • bevezettük a falugondnoki szolgálatot, működtettük az iskolát, az óvodát, az óvoda konyháját,
 • támogattuk a polgárőrséget, és jó kapcsolatban voltunk az egyházközséggel.

(….és biztos volt még amit kifelejtettem a felsorolásból…)

 1. A pénzügyi helyzet 2008-ban az kassza átadásakor:
 • Kb. 10 millió forintja volt az önkormányzatnak, amikor átadtuk a következő polgármesternek.

Hát – nagyon röviden – ennyi történt ez alatt a 6 év alatt, aminek végén „homok került a rendszerbe”…

Aztán a falu története másokkal folytatódott, de azt majd ők megírják.