Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.08

Napló - Koronavírus járvány idején (14. rész)

"Mielőtt megszólalsz, gondold végig, hogy amit mondani akarsz értékesebb-e, mint a csönd, amit megtörsz vele”.

Olvastam a napokban valahol ezt a jól hangzó mondatot és gondoltam, éppen elég jó bevezető lesz ahhoz, hogy már 4 – 5 napja nem írtam semmit és ezzel jól meg is lehetne ideologizálni, hogy miért nem…

Viszont az nem járja, hogy felteszek ide valami idézetnek tűnő dolgot úgy, hogy nem nézek utána kitől is idéztem! Így kis kutakodás, és máris kiderült: Nem ismeretlen a szerzője, sőt nem is emlékeztem rá jól, mert igazából így hangzik:

„Mielőtt megszólalnál, gondold végig, hogy amit mondanál, szebb-e, mint a csend, amit meg akarsz törni.

- Johann Christian Friedrich Hölderlin –

Hogy ki ez a „hosszúnevű”, akitől ez az elmés gondolat származik azt már nem volt türelmem keresgélni, mert találtam valami sokkal érdekesebbet.

Nevezetesen az emberiség egyik nagy gondolkodójának Szókratész ókori görög filozófusnak egy tanulságos történetét arról, hogy valójában mikor szabadna megtörnünk azt a bizonyos csendet.

A történet:

Egy napon Szókratész egy ismerősével találkozott, aki megkérdezte:

 - Tudod, hogy mit hallottam nemrég egy barátodról?

 - Várj egy percet. – mondta Szókratész. Mielőtt bármit is mondanál, szeretném, ha csinálnánk egy tesztet. Én úgy hívom, hogy hármas szűrő teszt.

 - Hármas szűrő? – nézett csodálkozva az ismerős.

- Ez meg mi a csoda?

 - Nem csoda, ez egy teszt.– folytatta Szókratész. Mielőtt elmondanád, amit a barátomról hallottál, hasznos lenne rászánni egy kis időt, hogy megszűrd a szavaidat. Ezért hármas szűrő teszt. Az első szűrő az Igazság. Teljes mértékben megbizonyosodtál arról, hogy amit mondani szeretnél, az igaz?

Az ismerőse így felelt: 

- Csak hallottam valakitől és fogalmam sincs, hogy valóban igaz-e…

 - Rendben. – mondta Szókratész. Tehát nem vagy benne biztos, hogy igaz amit mondani szeretnél. Akkor vizsgáljuk meg, a második szűrőn átmegy-e? Valami dolgot szeretnél mondani a barátomról?

 - Nem, épp ellenkezőleg, ez éppen, hogy nem jó dolog…

 - Tehát valami rosszat mondanál róla, de egyáltalán nem vagy benne biztos, hogy igaz-e. Nem állunk jól, de még átmehetsz a teszten, mert van még egy harmadik szűrőnk is. Hasznos számomra az, amit mondani szeretnél a barátomról?

 - Nem, nem igazán hasznos, csak…

Szókratész ekkor – fejcsóválva – így szólt: 

 - Ha az, amit mondani szeretnél, nem biztos, hogy igaz, nem is jó, és ráadásul még nem is hasznos, akkor miért mondanád el egyáltalán?

 

Ja, miért is?

Tehát a hármas szűrő, mielőtt megszólalsz: IGAZ? JÓ? HASZNOS?  (de LEGALÁBB a háromból egy meglegyen!)

Ezeket kell (kellene) mindig végig gondolnunk mielőtt megszólalunk…

Különösen így koronavírus járvány idején.