Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.30

Napló - Koronavírus járvány idején (12. rész)

2020. március 30.

Akkor most hagyjuk a hazai viszonyokat és tekintsünk egy kicsit távolabb!

Keress egy kényelmes széket, készíts be egy finom meleg teát, mert hosszú leszek!

Előre szólok, ez nem lesz egy szívet, lelket melengető olvasmány, mert végső soron az derül ki, (már megint) hogy elég nagy bajban vagyunk.

Nem mondtam ezzel újat, igaz?

Ja, ne keltsünk riadalmat, ne terjesszük a rémhíreket mondhatnád, mert már kurv@ra eleged van a folytonos károgásból.

Persze, nem muszáj belegondolnod ezekbe a dolgokba, bedughatod a fejed a homokba, végül is nincs nagy különbség abban, hogy fene tájékozottan, vagy tudatlanul érjük meg azt a totális összeomlást, ami (esetleg!) ránk vár.

Hmmm… elég sötét képet festettem?

Akkor meg is van az alaphangulat.

Vagy az is lehet, hogy ez az egész egy eltúlzott, felfújt katyvasz csak, és egyáltalán nem kellene itt karantén, meg „leállítjuk a világot” felfordulás, mert szépen lefutna, mint az éves rendszerességgel jelentkező influenza. Akinek nincs szerencséje az meghal, (mint egy keményebb influenza járványba minden felhajtás nélkül eddig is) akinek meg van, az simán megússza?! Nem tudom mi az igazság, ez majd az évek távlatával derül csak ki…

Most pedig végre vágjunk bele abba, amit eredetileg is ígértem!

(az előző gondolat folytatatása meg majd talán legközelebb.)

Jut eszembe mindezt tegnapelőttre ígértem, de mivel csuda klassz napsütéses idő volt, szinte az egész napot a kertben töltöttem, és úgy elfáradtam, hogy este semmi kedvem nem volt a közelgő világvégével foglalkozni, mindez mára maradt, háttérnek kint süvít a szél, és nyoma sincs a kellemes időnek.

Szóval, hogy itt az elején egy erős mondattal kezdjünk:

„Jelen pillanatban a legnagyobb harc nem a vírus ellen, hanem az emberiség jövőjéért folyik,”– mondja egy tanulmányába Yuval Noah Harari, izraeli történész.

(És itt ennek a tanulmánynak a rövid ismertetése következik majd, nagyrész a saját szavaimmal, inkább csak „elmesélem” miről ír ez az ember.)

Általában a globalizációt teszik felelőssé, ezért a járványért. Túl sok ember repked, (hajózik, vonatozik) össze-vissza a világban, így egy-két napon belül el lehet hurcolni bármit, bárhová.

Ebből egyenesen következik (következne), hogy építsünk falakat, zárjunk országhatárokat és legfeljebb egy-egy lokális területen pusztul ki a nép, nem az egész világ összes országában sok – sok ember.

Ez így egyszerűen nagyszerű is lenne, csak az az apró bökkenő, hogy az elmúlt századok sok milliós áldozatot követelő világjárványainak idején nem volt turisztikai ágazata egyetlen országnak sem, mégis vígan elterjedt a pestis, a kolera és a himlő is. (Igaz, hogy a különböző népek akkor is utálták egymást, elég találékonyak voltak, és abban a szellemben cselekedtek, hogy „ha nekem megdöglött a tehenem, dögöljön meg a tied is”, segítve ezzel a ragályok útját.)

Akkor úgy tűnik mégsem az a jó megoldás, ha mindenki bebújik az országa határait jelentő karanténba (vagy súlyosabb esetben ezt a karantént akár a saját lakóházadra, portádra szűkíti országod kormánya)?

Továbbá napjainkban, amikor a gazdaság a teljesen globalizált piacra épül, akkor hogyan képzelhető el, hogy lezárjuk pl. a kereskedelmi útvonalakat? Ez a fajta izoláció a gazdasági összeomláshoz vezet tehát.

Hogy egészen világos legyen, oda vezet, hogy: nemcsak ruhát és gépeket nem tudsz majd venni, hanem üzemanyagot, élelmet és gyógyszert sem.

Tudom, azt mondják Magyarország pl. élelmiszerből képes önellátásra, de valóban képes? És milyen szintű lenne az az „önellátás” a most megszokotthoz képest? – Igaz, lehet a mainál sokkal takarékosabban és egyszerűbben is étkezni – nekem is vannak erről emlékeim gyerekkoromból –.

(Talán kellene is erről egy kis kurzust indítanom, hátha néhányan hasznát vennék. Olyan egyszerű dolgokra gondolva, hogy pár száz forintból, hogy lehet egy kétfogásos egész jó ebédet csinálni… de ez egy teljesen másik szál, kanyarodjunk csak vissza az eredeti témára!)

Szóval visszatérve: az csak hab a tortán - hiába a határzárak - ez semmilyen vírust nem állított meg eddig sem, és ezután sem fog.

Így aztán más megoldás után kell néznünk! Harari szerint a megoldás éppen ennek az ellentéte! Vagyis: A járványok igazi ellenszere nem az elkülönülés, hanem az ÖSSZEFOGÁS!

A már idézett szerzőnk kifejti továbbá, hogy napjainkban a járványok az emberek sokkal kevesebb hányadát ölik meg, mint bármikor a kőkorszak óta. Ami azért van, mert az emberek legjobb védelme a kórokozók ellen nem az izoláció (elkülönítés) hanem az INFORMÁCIÓ!

Az előző évszázadban a tudósok, orvosok, a betegeket ápolók az egész világon gyűjtötték az információkat, és közösen képesek voltak megérteni a járványok működését, és ebből következően azt is, hogy mivel lehet küzdeni ellenük.

Az evolúció elmélete megmagyarázta, hogy az új betegségek hogyan törnek ki, és a régi betegségek hogyan lesznek virulensebbek (fertőzőbbek).  A genetika tudománya lehetővé tette a tudósoknak, hogy belenézzenek a kórokozók „használati utasításába”. Míg a középkori emberek soha nem tudták meg, hogy mi okozta a pestist, most a tudósoknak mindössze két hét alatt sikerült azonosítaniuk az új koronavírust, feltérképezni génállományát és megbízható tesztet kifejleszteni a fertőzött emberek azonosítására.

Attól a pillanattól, hogy a tudósok megértették, mi okozza a járványokat, sokkal könnyebb lett harcolni ellenük. Az oltások, antibiotikumok, a fejlettebb higiénia és a sokkal jobb orvosi eszközök lehetőséget adtak az emberiségnek, hogy előnybe kerüljön a láthatatlan ragadozókkal szemben.

Mit tanít nekünk ez a történet a mostani koronavírus-járványról?

Először is, a koronavírus terjedése arra utal, hogy nem tudjuk megvédeni magunkat a határok végleges lezárásával, még ha a globális kapcsolatokat az 1300-as évekbeli Anglia szintjére csökkentjük, az sem lenne elég a megoldáshoz. Ha tényleg az izolációval akarjuk megvédeni magunkat, a középkori szint sem elég. Vissza kell térnünk a kőkorszakba. Ez lenne a megoldás?

Másodszor, a történelem azt tanítja, hogy az igazi védelem a megbízható tudományos információk megosztásából és a globális szolidaritásból származik.

Magyarán:

EGYÜTTMŰKÖDÉS, TUDÁSMEGOSZTÁS, ÖSSZEFOGÁS!

Mindehhez az KELLENE, hogy ahol kitör a járvány (mert ki fog törni, ezen a mostanin kívül még számos, ebben sajnos minden tudós egyetért) az az ország AZONNAL tegye ezt közhírré, (ne kamuzzon – és fenyegesse meg a hírt hozó tudósát -  mint  most a Kínaiak !) ossza meg tapasztalatait a világ tudósaival, hogy azonnal beindulhasson egy nemzetközi összefogás a legyőzésének érdekében.

Időleges karantén kell (!) mert kisebb területen mérsékelni a berobbanást csak ezzel lehet, de nemzetközi összefogás nélkül nem lehet legyőzni az teljesen biztos!

Igaz, nem egyszerű dolog ez sem, mert az egyes országok egészségügyének fejlettsége nagyon különböző (hogy finoman fogalmazzunk!) és ha az országok nem bíznak egymásban, akkor addig odázzák a baj nyilvánosságra kerülését, amikor már nagyon nagy a baj. Ha azt gondolják, hogy a többi ország magunkra hagyja őket, akkor addig hezitálunk, amíg már késő lesz.

Talán a legfontosabb dolog, amit minden embernek fel kell fognia az ilyen járványokkal kapcsolatban, hogy azok bármelyik országban terjednek el, az egész emberiségre veszélyesek. (Ha nem kezeljük őket megfelelően!)

A vírusok ugyanis állandóan fejlődnek, állandóan mutálódnak, (változnak) de igaz az is, hogy a többségük ártalmatlan. Néha-néha egy mutáció fertőzőbbé teszi a vírust, és ellenállóbbá az emberi immunrendszerrel szemben – és a vírus mutálódott (megváltozott) törzse aztán gyorsan terjed majd az emberi populációban.

Példa erre a 2014-es ebola járvány. Egyszerű mutáció volt, ami az ebolát egy viszonylag ritka betegségből dühöngő járvánnyá változtatta. (De, miután hozzánk nem jutott el, ezért nem is nagyon érdekelt bennünket, ha Afrikában halnak halomra az emberek, az - valljuk be becsülettel - az minket Európaiakat nem nagyon rendít meg.)

Az 1970-es években az emberiségnek azért sikerült legyőznie a himlőt, mert minden embert beoltottak ellene. Ha csak egyetlen országban nem ez történt volna, az az egész emberiséget veszélyeztetné a mai napi, mert amíg a himlővírus létezett és fejlődött valahol, bárhol újra elterjedhetett volna.

Ezért lenne fontos, - teszem hozzá mindehhez én, így szabadon - hogy azok a fene nagy felvilágosult és humanista embertársaink, akik azt terjesztik, hogy a védőoltások károsak és semmi szükség rájuk elgondolkodnának azon, hogy nézeteikkel mit is kockáztatnak! Mert jelen pillanatban, ha a többség – az oltások miatt – ellenálló, azzal védi azt is, aki nem kapott védőoltást, de csak egy bizonyos határig igaz ez! Ha sokan lesznek, az oltást elutasítók, a járványok újra elindulnak, mert a kórokozók itt vannak, csak nem tudnak elterjedni az emberiség józanabbik felének köszönhetően! (Tbc. gyermekbénulás, torokgyík, diphtéria, tetanusz, kanyaró rubeola… hogy csak párat említsek, ezek közül a nemrég még az emberiséget veszélyeztető „finomságokból”.)

És elérkeztünk ugyanoda, ahol már korábban is tartottunk: csak a globális összefogás lehet a hatékony harc eszköze!!

Az egészségről ugyanakkor nemzeti kérdésként beszélünk, de ha jobb egészségügyi ellátást adunk az irániaknak és a kínaiaknak, az segít megvédeni az izraelieket és az amerikaiakat (mellesleg a magyarokat is) a járványoktól. (Hogy kinek kell ezeket adnia? Nos, én azt momentán nem tudom…) Viszont ennek az egyszerű igazságnak magától értetődőnek kellene lennie mindenkinek, de sajnos még a világ legfontosabb emberei között is vannak olyanok, akik nem értik ezt meg.

Aztán hosszan értekezik a tudós ember még arról is, hogy világunkban alapjaiban rendült meg a bizalom, mert a közelmúltban a felelőtlen politikusok szándékosan ásták alá az emberek a tudományba, a hivatalos nemzetközi szervezetekbe vetett bizalmát.

Világunk jelenlegi vezetői inkább a széthúzást mint az összetartást és a szolidaritást erősítik. Az a menő, ami sok profitot termel, és ezek a dolgok csak viszik a pénzt, ahelyett, hogy növelné azt a vagyont, amit összeharácsoltak maguknak.

Ne felejtsük el, hogy a világ leggazdagabb egy százaléka a világ vagyonának felét birtokolja (!) és ha ez az 1 % úgy dönt, hogy ezek nem szempontok, nos, … nos akkor megnézhetjük magunkat…

De, azért nem annyira sötét a helyzet, mert még biztos nem ez a civilizációnk vége és ha nagyon elkeserítettelek, némi vigaszért látogass el ide:        http://www.tamasidr.hu/        ez a doki kicsit másként látja a dolgokat, és remélhetőleg neki van igaza, úgyhogy ott az alagút végén a fény!!!

Hogy azért ne legyen ennyire egyszerű a képlet mindjárt utána olvas el ezt is: 

https://qubit.hu/2020/03/28/az-intenziv-osztalyokon-dobbennek-ra-hogy-hiba-volt-alabecsulni-ezt-a-jarvanyt?_ga=2.249359431.1124313518.1585490646-710679143.1556469048&fbclid=IwAR1YEl_AdPx5mV0in31aWBYYqmTYijjrO0tiBy2fLSEbD8Qj2KLxvwutdlg

... aztán már csak az imádkozás maradt mára...