Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.15

Napló - Koronavírus járvány idején (1. rész)

Ma: 2020. március 15-e van

Nálunk Magyarországon piros betűs ünnepünk ez a nap, az én ünneplésem abban merült ki, hogy reggel megosztottam a győri polgármester ünnepi beszédét. Egyrészt azért mert meghallgattam és szimpatikus volt ahogy beszélt, másrész (és ez a nyomósabb indok) azért mert kezdem tisztelni ez a pasit. (De ez egy egészen másik történet, majd erről máskor.)

Aztán szörf a neten, és mindenhol jönnek szembe a borzalmak:

Vírus, vírus, vírus van, Covid- 19 mindenhol.

Csak úgy találomra kiválasztva néhány:

- Az Orvosi Kamara 11 pontban foglalja össze, hogy szerintük mit kellene AZONNAL tenni. Persze azok, akiknek ezeket meg kellene tenni nem olvasgatnak, holmi orvosi kamarákat, így aztán nem is tesznek szinte semmit, most amikor minden óra számítana…  Aztán,

- Minden nap van az operatív törzsnek (mert az is van több is!) sajtótájékoztatója az éppen aktuális helyzetről. Mondjuk, én csak bele-belehallgatok, mert ahogy ezek az előadók kezelik az embereket percek alatt úgy kiakadok, hogy képtelen vagyok végig hallgatni. Így csak beleolvasgatok a link alatti hozzászólásokba, de ezekből is pontosan ki lehet következtetni az elhangzottakat… Komolyan, agyrém ez az egész…

Minden erőforrás és eszköz rendelkezésre áll a vírus leküzdésére – hangzik el minden alkalommal. Miközben…

Hogy mit gondolok minderről? Úgy röviden: azt, hogy folyamatosan hazudnak bele szemrebbenés nélkül a képünkbe. Nem, nincsenek meg a legalapvetőbb dolgok sem, hiába dumálnak ennek az ellenkezőjéről. Nincs elég teszt, (hiszen azoknál sem végzik el, ahol nagyon fontos lenne) nincs elég kézfertőtlenítő, nincsenek megfelelő maszkok (még a sima a semmitől se védő maszkok is hiánycikknek számítani a kórházakban is) és nincsenek védőruháik azoknak akik kapcsolatba kerülnek a fertőzöttekkel. (és nem a kamuhírekből, hanem kórházi dolgozóktól tudom ezeket.)

Itt szabadon járkálhatnak az emberek boltokba, bevásárlóközpontokba, csupán a 100 fő feletti rendezvények tilosak. (mert 95 ember között biztos nincs fertőző UGYE?)

Mindeközben a környező országok már teljesen bezárkóztak…

És Olaszországban, (ahol úgy jó egy hete ugyanilyen slendriánul kezelték a helyzetet, mint itt nálunk):

- a mai napon közel 400-an haltak meg, mert ott tartanak, hogy beteltek a kórházi férőhelyek és az orvosoknak ott a betegágyak mellett arról kell dönteni, hogy melyik az a betegek közül, akinek az életkora és az egészségi állapota miatt nagyobb az esélye a felépülésre.

Mert mindenkinek nem jut lélegeztető gép.

A többi, akinek nem jut (a mai napon 400 ember) ott fullad meg mellettük…

Történik mindez Olaszország fejlett egészségüggyel rendelkező északi régiójában, amihez mérten a mi egészségügyünk hol is tart?!

Szóval nagyon sötéten látom az elkövetkező heteinket… Mintha egy puskaporos hordón üldögélnénk, amihez szikrázva vezet egy gyújtózsinór…

Ó, édes Istenem! Add, hogy csupán én lássam mindezt így, és ne legyen, egyáltalán ne legyen igazam!  

Minden értelmes embertől azt olvasom, hogy az a cél, hogy lassítsuk a folyamatot, mert megállítani nem lehet. Viszont a lassításért MINENKINEK MINDEN TŐLE TELHETŐT MEG KELL TENNIE! Aki elbagatellizálja az egy idióta barom!

A sok komoly forrás egyike, a Forbes magazinból vett cikk alapján, Barabási Albert-László, magyar fizikus és hálózatkutató, aki a Facebook-oldalán tette közzé gondolatait a koronavírusról. (Innen egy gondolat:)

Ha most mindnyájan komolyan vesszük a COVID-19-et, elkerülhetjük, hogy egyszerre legyünk betegek. Így maradhat ellátás és oxigén azok számára, akiknél súlyossá válik a fertőzés. Ha viszont nem teszünk meg mindent, ami tőlünk telhető, hogy lassítsuk a járványt, az év végére rengetegen szülők és nagyszülők nélkül maradunk.”