Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.16

Napló – Koronavírus járvány idején (2. rész)

2020. március 16.

A legfontosabb tanács mára, (és valószínűleg az elkövetkező hónapokra is sajnos) az, hogy aki csak teheti MARADJON OTTHON!

Az előbb láttam, hogy egy nálam sokkal komolyabb netes portál is csinált egy ilyen „napló – járványidején” blogot.  (Nem ez a címe, de nem csinálok nekik reklámot.) Nekem tőlük függetlenül jött az ötlet, hogy most aztán sürgősen írnom KELL erről a láthatatlan ellenségről amit a nyakunkba kaptunk.

Mert a Jóisten megelégelte ezt a vircsaftot, amit itt folytatunk egymás és a bolygónk ellen, vagy a háttérhatalmak, vagy a Kínaiak kiszabadították a vírust, vagy az Amerikaiak, vagy… ki-ki választhat kedvére, hogy miért jött ránk ezt az „áldás”.

Vannak (és ez kiderül a blog bejegyzések időrendjéből is,) egészen hosszú időszakok, amikor egyáltalán nincs kedven írni. Történhet bármi, ha nincs késztetés, nincs írás. Aztán történik valami, amitől beindul a grafomániám és akkor jönnek sokkal gyakrabban a bejegyzések. (Aztán persze idő kérdése és megint szünet lesz majd).

De, most még tart a lendület: ez itt a 2. rész.

Hogy mi történt itt a Covid – 19 (az én időszámításom szerinti) második napján?

Komolyodott a helyzet, már a közeli Győrben is diagnosztizáltak egy beteget. Mivel eszméletlen iramban fertőz, ez valószínűleg azt is jelenti, hogy több tucat van már a megyében, (is) csak még nem kapott róla igazolást.

Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy mostantól csoportos fertőzésre kell számítani, már nem lehet beazonosítani, hogy ki kitől kapta el. (Gyakorlatilag, bárki – bárkitől.)

Aztán bejelentették, hogy 3-ig vannak csak nyitva a boltok, éttermek, kávézók (talán mert 3,01 perctől fertőzzük csak meg egymást?), és lezárták a határokat a személyi forgalom elöl. (Igaz, a környező országok már mind lezárták a saját határaikat mi előlünk, úgyhogy ennek nincs komolyabb jelentősége.)

A gyerekek mától nem mennek iskolába, távoktatásban tanulnak.

(Már azok, akiknek otthon megvan az ehhez szükséges infrastruktúrájuk. Hogy hogyan tanul az a sok-sok mélyszegénységben élő emberke erről nincs információm.)

Az viszont tök jó, hogy legalább kezdik komolyan venni, és hoznak intézkedéseket!

Olaszországban továbbra is tombol a járvány. (és még nem tetőzött – mondják a szakemberek.)

És még az is a történés része, hogy én komolyan vettem a Maradj otthon! legfőbb tanácsot!

Szerencsém van, mert egyrészt olyan a munkám, amit itthonról is el tudok végezni, másrészt azért, mert ilyen jó fej főnököm van, hogy engedélyezte is ezt.

Így aztán mától HOME OFFICE van. (Amiből ma leginkább work in the garden lett, mert a kertben többet dolgoztam, mint az itthoni „irodámban”).

Különben az önkéntes (falusi) karanténom első napja igazán hasznosan telt, mert – a mellett, hogy befejeztem a Lila-hegy cikket a Mi erdőnkbe, földbe került a krumpli és belefért még egy kis udvarrendezés is.

Ha így folytatódik (márpedig terveim szerint így folytatódik) olyan szép lesz a kertünk, udvarunk, mint még sosem volt…

Most a kert a fontosabb, mert ebben a megváltozott időben csak abból remélhető normális termés ami korán a földben van.

Aztán jöhetnek majd a benti munkák, meg van egy csomó könyvem amit már jó ideje csak félre rakosgattam, aztán vannak még fonalaim, amiből lehet alkotni… és még van egy csomó ötletem… Ma elkezdtem kovászt csinálni, ami a hét végére lesz annyi, hogy tudok kenyeret sütni.

Hogy unatkozni nem fogok az már egyszer biztos.