Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.04.15

Napló – Koronavírus járvány idején (15. rész)

 Ez a mai már a 36. karantén-napom, viszont csak a 15. bejegyzés a vírusos naplómban.  Vagyis az utóbbi időben nem vittem túlzásba a bejegyzések „gyártását”.

Mert az ember egyrészt kezd belefásulni, másrészt annyi a negatívum, hogy próbálok hárítani (főzni, kenyeret sütni, takarítani, kertészkedni, olvasgatni, angolt tanulni, céges honlapot, facebookot szerkeszteni…) szóval bármi mást tenni, aminek nincs köze sem a karanténhoz, sem a koronavírushoz.

Így telnek a napok, amíg aztán egyszer mégiscsak itt találom magam a laptop mellett a következő bejegyzést írva…

Amíg ismeretlenekről olvasom, hogy beteg lett, kórházba került, ne adj Isten meghalt, az pár hét után már nem hat olyan elemi erővel, hogy írnia kelljen róla az ember lányának. Már csak azok a hírek haladják meg az ingerküszöbömet amikor pl. egy életerős, sportos, egészséges fiatalember írását olvasom arról, hogy majdnem belehalt.

Vagy akkor, amikor az egészségügyben dolgozó ismerősöm fejtegeti, hogy igaz, meghalnak benne, de az influenzában is meghalnak évente sokan és azzal már a kutya se törődik. Ugyan legszívesebben ráüvöltenék, hogy:

Nézz már körül, azért azt már illene tudnod, hogy ez NEM influenza, (ez annál sokkal veszélyesebb!)

De még csak nem is reagálok a bejegyzésére, mert annyira reménytelennek gondolom, hogy ha eddig nem fogta fel ennek az egésznek a súlyát, akkor biztos nem én leszek az, akire majd hallgatni fog, és értelmesebb megnyilvánulásai lesznek ezentúl.

Vagy itt van ez a szakállas „mindenki gyógyszerésze” akiről hallom, hogy úgy mellesleg volt egy választási pártja, amivel nem jutott be sehova, de a kampányára kapott 150 millió Ft-ról a mai napig nem számolt el, és olyanokat beszél ez a több ezer követővel rendelkező talpig tisztességes, okos ember, hogy az egészséges felnőttekre és a gyerekekre nem veszélyes a kór – a népek meg isszák szavait, még az is fontos jó forrásnak tartja, aki egyébként értelmes, okos ember.  

Mondjuk az sem akármi, hogy haza, (vagy akárhová) paterolják az állandó gondozásra szoruló krónikus betegeket, mert a férőhelyek 60 %-át fel kell szabadítani! A tiltakozó főorvosokat meg úgy rúgják ki, hogy lábuk se éri a földet.

Hogy, csak úgy érintőlegesen említsem azokat a dolgokat, amikről valójában nem akarok írni, sőt foglalkozni se akarok ezekkel, mégis itt vannak, ide tolakszanak elém, én meg hiába igyekszem kirekeszteni, figyelmen kívül hagyni, látszik, ennyi eredménnyel...

És itt van egy hír, ami a mai napon mindent visz: (az idézetet az egyik netes portálról vettem)

„Európa legnagyobb egyetemi kórházában, a stockholmi Karolinska Intézetben – vészhelyzet esetén – nem biztosítanak helyet az intenzív osztályon a 80 év felettieknek, valamint azoknak a 70 év felettieknek sem, akik szív-, tüdő- vagy vesebetegek, illetve azoknak a 60 éven felülieknek sem, akik ezek közül két vagy három betegségben is szenvednek, derül ki egy frissen kiszivárgott levélből – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség, miután az intézet egykori professzora egy levélben számolt be minderről.”

Szörnyen hangzik?

Igen, szörnyen hangzik!

Vehetjük mindezt akár úgy is, hogy a 21. század civilizációja lemondott az idősebb nemzedékéről, (vagyis a korosztályomról) hisz ez nem csak a Svédországban van így, ez így lesz (van) Európa többi országában is.

Ne legyenek illúzióink! Ez – kimondva, vagy kimondatlanul – szükséges velejárója a dolognak, hiszen a tömeges megbetegedések időszakában, könnyen bárki számára belátható módon, nem áll rendelkezésre még a fejlett országokban sem elegendő életmentő kapacitás.

Így aztán… Maradt számomra azon kívül valami, hogy azt kérjem, abban segítsen ez a modern nagyszerű orvostudomány, hogy ne kelljen napokig, vagy hetekig szenvednem mielőtt teljes kiütéssel győz a Covid-19?  (Ha nem sikerül megúszni, és az az Isteni elrendelés, hogy el kell kapnom, és még az is, hogy a szervezetem nem képes felvenni a harcot a vírus ellen).

Ja, tudom maradt más lehetőségem is:

- Maradjak itthon és ne kapjam el!

- Illetve az is egy lehetőség, hogy átesik az ember a fertőzésen, enyhe tünetekkel, mint egy sima nátha és kész.

- Vagy az is (majd), hogy elkészül a védőoltás, beadatom és megvéd a súlyosabb következményektől.

Tudom! Ezen utóbbiakra kell koncentrálni, és akkor az előző opció nem is játszik!

Ja, és „mellesleg”, ha mindez nem lenne elég: ég az erdő Csernobilban, és már egészen közel van a betonszarkofághoz!

Talán nem csak írni, de olvasnom se kellene mostantól?!

DE!!!

Mindezek mellett - Hála a Jóistennek! - minden családtagom, közeli és távolabbi ismerősöm egészséges!

Gyönyörű, szuper egészséges kenyereket tudok sütni, és a húsvéti finomságok miatt sem léptem túl az 58 kg-os ideális testsúlyomat!

Sőt!

Szépen kikelt a kertben a borsó, látszik a hagyma sora, bújnak elő az egynyári virágok és gyönyörű virágpompában a meggyfa a ház előtt!

Kicsit hűvös van, de hétágra süt a nap, és az udvaron, kertben egyáltalán nem érzékelhető ez világvége hangulat. Megyek is folytatni a veteményezést,

… aztán majd Esterházyt fogok olvasni, mert több cikkben, emlékezésben is szembejött ma ez a korán elment, igazán különleges ember velem. 70 éves lenne, és ettől most megint időszerű… Meg attól is, hogy nekem ez a pasas örök kihívás,… de erről majd (talán) legközelebb.