Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.03.10

Leányálom Kft.

            Lehet úgy is színházba menni, hogy már előre utána bogarászunk mi is vár ránk. Mi ez a darab, miről szól? Aztán lehet úgy is, (mint most is itt), hogy semmit sem tudunk az egészről, a címén kívül. Annyi az információ mindössze, hogy a címe: Leányálom Kft, és ez egy „női” darab. (Legalábbis három nő játssza, és a rendezője is egy nő).

            Beülünk a Vaskakas Bábszínház „kuckós” kis külön termének nézőterére. Tök jó ez a kis 34.jpgtér, olyan közel a színpad, hogy látni a színésznők arcának minden rezdülését, aztán várjuk, hogy kibontakozzon valami, lassan, de biztosan összeálljon egy történet. Mert ugye a színházi előadásoknak szinte mindig van egy kibontakozó története. Vicces, komoly, vagy drámai a sztori amit eljátszanak nekünk sajátos színészi eszközeikkel, hogy okuljunk, tanuljunk, vagy egyszerűen csak szórakozzunk velük, rajtuk.

            Ja, igen! Szinte mindig van egy történet, de aztán vannak szabálytalan előadások is, (mint ez is) amikor meg valahogy semmi történet nem akar összeállni. Aztán kiderül (mert lassan csak rájövünk) itt nem egy történet van, hanem sok-sok történet darabka. Mindez ami előttünk egy karnyújtásnyira történik ezen az aprócska színpadon (valljuk be becsülettel!) az első percekben egy nagy zagyvaléknak tűnik. a..jpg Ez itt egy berendezett mosoda, benne tesz-vesz három nő, és ez a három nő beszélget. Időnként egymással, de leginkább csak úgy nekünk mondja. Nekem, neked, és neki a nézőknek. És mondják, és mondják, és mondják! Jönnek sorban a történet töredékek, saját magukról, az anyjukról, a férjükről, a nagyanyáról a barátnőről a testvérről...  Először nagyon nem érted, mi van? „Öt éves vagyok és szép szőke göndör hajam van”. 57.jpg„Én hatéves vagyok, barna és… nekem tulajdonképpen 18 éves koromig nem volt magammal semmi bajom…”  Itt-ott valami vicces, meg trágár és alpári is becsúszik, ahogy a valóságban is beszélünk, és amiről a valóságunkban is beszélünk. Mert van, hogy egyedül vagyunk, van, hogy a párunkkal (az anyánkkal, a testvérünkkel) kínlódunk, és van, hogy gyereket szülünk, img_20190308_160152.jpg(amit nagyon szeretünk másoknak jól kiszínezve elmesélni) és van, hogy meddők vagyunk és nem születhet gyerekünk és van társunk, és van, hogy magányosak vagyunk. Mi, mi vagyunk… Minden gondolatfoszlányban, MI VAGYUNK.

            Ühüm, kezd derengeni! Ezek itt hárman az elejétől kezdve rólam, rólad, rólunk beszélnek. Az örömeinkről, a kínjainkról, a vágyainkról, a keserveinkről, a kapcsolatainkról, az érzéseinkről, a ráncainkról, meg a kimondott, és soha ki nem mondott álmainkról, vágyainkról.

Persze csavartak ezen a történetmesélős „szabályos” színházasdin egy jó nagyot és adják elő mindezt ilyen „Vaskakasos-módon”… előkerül még egy (Ó anyám, mivé lesz női szépségünk!) ember nagyságú báb is, amit szintén mesterien kezelnek, hiszen bábszínházban vagyunk, vagy mi a fészkes fene…

d..jpg

            A három „csaj” (bocsánat hölgyeim!) brillíroz a szerepében. A nagy ász ugye (nekem a KEDVENCEM)  Kocsis Rozi (mint írtam volt róla nemrégiben itt: https://nyugdijasprojekt.eoldal.hu/cikkek/mamiprojekt/kocsis-rozi--a-gyorkocfesztival--es-a-csoda.html hatalmas egyéniség, de ugyanilyen jól adja magát a másik két szereplő Ujvári Janka és a Gergely Rozália is. (Apró kis közbeszúrással azért jegyezzük meg néhány percre megjelenik egy pasi is, de (itt most) nagyon marginális csupán a szerepe…

Háát, (mindezekből is érzékelhető talán) nem egy habkönnyű darab az biztos!

            A nézőtéren itt-ott nevetgélés (mert viccesek is vagyunk mi nők időnként) de leginkább elég nagy a csönd, mert sok minden van bennünk ami aztán minden csak nem vicces, mert rohadtul fáj, mert nehéz és keserves inkább... De úgy egyébként meg mindent túlélünk (mindent, amibe nem halunk bele ugye…) és ebből is kiderül, mi mozgatjuk a világot, no nem fönt, (mert oda nem engednek bennünket még most se nagyon) de alulról a kis dolgokon át biztosan.

      b..jpg      Ez itt kérem egy Q..va kemény felnőtteknek szóló előadás! Mindazoknak a felnőtteknek szól, akik hajlandók kicsit (nagyon!) alámerülni a történésekhez (hisz mint olvasni lehet róla) valós női sorsokról szóló elbeszélésekből állították össze az alkotók.

Ez itt az ÉLETÜNK szilánkjai a huszadik század második felének magyar könnyűzenéivel és sok humorral fűszerezve, hogy az élettel való - jelen esetben egyáltalán nem véletlenszerű - egyezések szórakoztatóak (is) egyben, az már az alkotók tehetségének eredménye.

Mikor a végén kérdezték, hogy, na milyen volt, azt mondtam erre most még nem igazán tudok válaszolni, kicsit elmélyültebb elemzést igényel.

No, ez volt itt fentebb a kicsit elmélyültebb elemzés.

vege.jpg

Vaskakasosok! Köszönöm ezt az élményt (is)!!

Egy korábbi szintén ehhez a színházhoz kapcsolódó élményemből a (Hullaégető című, Gálvölgyi János főszereplésével) darabról itt olvashatsz egy ugyanilyen szubjektív (de nagyon elismerő) irományt: https://nyugdijasprojekt.eoldal.hu/cikkek/mamiprojekt/a-hullaegeto.html

(Dramaturg: Solt Róbert Díszlet: Kalmár Bence Jelmez: Tihanyi Ildikó Mozgás: Fejes Kitty Zenei szerkesztő: Varga Vince Rendező: Pelsőczy Réka Játssza: Kocsis Rozi Blattner Géza- díjas, Ujvári Janka Jászai Mari-díjas és Gergely Rozália)

További, (rendes) képek: http://vaskakas.hu/le%C3%A1ny%C3%A1lom-kft 

p.s.: Nem kértem (és így aztán nem is kaptam) engedélyt az előadáson történő fotózásra, így aztán ha valakinek szemet szúr a szabálytalankodásom a képeket (nagyon bánatosan!), de le fogom szedni…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lázi

Varga Lajosné, 2019.03.11 08:41

Ha hússzor nézed meg ezt a darabot,mindig találni fogsz benne újabb és újabb olyan élethelyzetet,amibe eddig nem mélyedtél gondoltál bele....Ha jól emlékszem ugyanezt a darabot volt szerencsém jó pár évvel ezelőtt látni. Még a régi Vaskakas Bábszínházba kaptunk meghívást-Hídvégi Gyuláékkal együtt- Csobod Eszter művészeti vezető kedves invitálásával(Ő volt több évig a lázi és környékbeli kisiskolások versmondó versenyének a "VERS-engés" zsűri-elnöke)Eszter szintén egy elbűvölő személyiség....ahogy az egész Vaskakas gyermek és kísérőbarát légköre,mindig szeretettel és kiemelt figyelemmel fogadtak bennünket,ovisokat és iskolásokat .

Re: Lázi

T., 2019.03.15 13:53

Igen, biztos jó lenne többször is megnézni még ezt a darabot, mert annyi minden van benne, ami - így első hallásra - elsikkad.
... VERS-engés... Mennyire szerettem én is ezeket a kis csillogó szemű versmondókat, benne az Eszter vezette zsűrivel... Éppen a múlt héten láttam egy olyan fotóalbumot ami az egyik ilyen programon készült, benne egy fotó Eszterről (amint zsűriznek Kara Ákossal és a Kemény Barbarával)
Szerintem is egy csodálatos társaság a "Vaskakasék". Itt az új helyükön (a régi BBMMK-ban) meg még a környezetet is a saját stílusukra formázták, már ahogy belépsz az előcsarnokba érzed, hogy ez egy "másik" világ... Köszönöm, hogy olvasol! :)