Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.06.14

Hogyan szerezzünk jó tapasztalatokat a magyar egészségügyben?

Azt mondják itt kis hazánkban, (úgy általában) romokban van a magyar egészségügy. Vagy „sok sebből vérzik” (idézet tőlem, - csak "szerényen"). Valójában ezzel szemben az igazság az, hogy őrült kettősség van jelen ez ügyben szinte minden területen. Mert romokban, és él és virul is egyben. Az, hogy melyiket élvezheted "mindössze" a pénztárcád vastagságától függ...

Ha szeretnél a későbbiekben is a mai magyar valóságról olvasniiratkozz fel a levelező listámra és nem maradsz le a legfrissebb bejegyzésekről sem.  (A feliratkozáshoz csupán a képernyő jobb oldalán a Levelezőlista világos dobozban az email címedet kell megadni, aztán a fekete doboz Feliratkozásra kattintani, majd az emailodra kapott linket visszaigazolni és kész is vagy!) 

Ha éppen az jutott, hogy lapos a pénztárcád és jó sorsod (helyesebben a rossz-sorsod!) bevezérel egy közönséges kórház sürgősségi osztályára van esélyed rá, hogy 4-5 óra várakozással kerülsz sorra, akkor sem a bajod szakorvosához kerülve, csak „valamilyen orvos-végzettségű egyénhez,” aki holt fáradtan igyekszik a lehető legrövidebb időn belül úgy ellátni, hogy gyorsan minden további következmény nélkül lerázhasson. 

Lépten-nyomon hallani, olvasni horror történeteket, komoly betegségek hosszú várólistáiról, ide-oda küldözgetésről, arrogáns nagyképű orvosokról, nemtörődöm, túlhajszolt, fásult ápolónőkről.

Van azonban egy egészen másik világ is itt!

Az a világa az egészségügyi ellátásnak, amikor nem az állami egészségügyi ellátás azon részét veszed igénybe, amikor a társadalombiztosítási ellátásodra hivatkozva csupán a Társadalom Biztosítás mindenféle borravalót és magán-praxist nélkülöző változatát használod, hanem a „fizetőset”. Nincsenek ugyan itt szabott tarifák, az összegek szabadon variálhatóak, a lényeg csak, hogy fizess a megfelelő embernek! 

14469613817_c3ac464ed6_m.jpg

Vannak persze, (jó sokan!) akik csak ehhez a minden biztosítással rendelkező magyar embernek járó ellátáshoz férnek hozzá, mert egyszerűen nincs miből megfizetniük a tisztességes ellátás külön sarcát. Ők azok, akik ott ülnek a rendelő előtti padon, amikor odaérsz, aztán ott is hagyod őket, amikor eljössz, mert téged ugye amint meglát a kezelőorvosod már int is, hogy menjél be a rendelőbe, hiszen a múlt alkalommal is

 

„megvetted” a doki figyelemét, és (joggal) bízik benne, hogy most sem jöttél boríték nélkül…

Az eddigiekből következik, hogy én (is) törekedtem arra, hogy megtaláljam az utat ahhoz, hogy a JÓ ellátásban részesülhessek. Elmondhatom, hogy (eddig legalábbis) általában sikerült „megvennem magamnak” a tisztességes ellátást. Ami azt jelenti, hogy megtaláltam azt az embert aki kompetens a problémámban, és tudtam neki annyi pénzt adni, hogy megnyerjem legalábbis a jóindulatú külön figyelmét. Tehát szerencsés vagyok!

Hmmm… Azért valljuk be ocsmány dolog ez! Mert nem kell talán külön kitérnem arra, hogy közben mennyire vacak dolog, ahogy magadon érzed azok tekintetét, akiket jobbról beelőztél, egyszerűen azért, mert neked van erre pénzed. (De tegyük hozzá, hogy egy igazán komoly betegség kezelését már én sem tudnám így megfinanszírozni) 

Ő meg, lehet a tiédnél súlyosabb problémával, majd kivárja a sorát (ha egyáltalán aznap még befér a rendelési időbe) miután a kiváltságosok elfogytak előle.

Mindezeket összegezve ki kell mondanom, nekem csak elvétve vannak rossz tapasztalataim a honi egészségügyi ellátást illetően! Sőt, azt is kijelenthetem, nekem általában kifejezetten jó tapasztalataim vannak ez ügyben! 

Ja, az az ára ennek, hogy levonnak ugyan a havi fizetésemből 15% személyi jövedelem adót, 10% nyugdíj járulékot, 8,5% egészségbiztosítási járulékot (ez összesen 34,5%, + a cég fizet utánam 28,5%-ot!!), de mindez nem számít, mert nyugdíjam vagy lesz vagy nem lesz, de az már most egyértelmű, hogy tisztességes egészségügyi ellátásra csak a "személyzetnek" adott pénzes boríték után számíthatok. (Hogy ez mélységesen felháborító? Igen az.)

A boríték után viszont általában rendben mennek a dolgok. (Mért is ne, hisz a magán rendelők kifogástalanok, az orvosok jól képzettek!)

Példának okáért itt van a legutóbbi fogászati ellátásom esete:     15992496681_855f6b14bd_m.jpg

Történt, hogy begyulladt a bal alsó bölcsességfogam. Ne is menjünk mélyebben bele, a legtöbb ember tudja mit jelent ez. A probléma azzal vált egészen súlyossá, hogy az a fog egy 4-es hidat tartott. Nem volt mit tenni le kellett vágni ezt az egész hidat, és így lehetett hozzáférni a beteg részhez, amiről kiderült menthetetlen és ki kell húzni. Így lett egy komoly 4-es foghiányom.

Azt nem tudom, a „közönséges TB-s” fogászaton ezt hogyan látták volna el, mert nekem egy „saját maszek” fog-doktornénim van. Őróla azt kell tudni, hogy minden részbeavatkozás előtt elmondja, mi a helyzet, és felvázolja a lehetőségeket. Pontosan részletesen, mit és miért csinál. Azt mondanom se kell, hogy remekül felszerelt, műtőtisztaságú rendelője van, olyan várószobával, mint egy több csillagos szálloda hallja (kicsiben). Népszerűségét jól mutatja, hogy annyira sok a betege, hogy egy új betegnek legalább három hónapot kell várnia, mire bekerülhet hozzá.

Szóval ott tartottunk, hogy foghiány… Egyértelmű, kell egy új 4-es híd! Igen ám, de ki kellett ugye húzni azt a fogat, ami ezt a hidat az egyik végén tartotta! Így aztán nem lehetett másként megoldani a pótlást csak egy implantátum beültetésével.

Közben még az is kiderült, hogy az a fog, ami a híd másik végén tartóelemként szolgál szintén kezelésre szorul. Szakszerűen: gyökér-csúcs-rezekcióra volt szükség. Ez már egy szájsebész dolga, ezért doktorom adott egy címet, ahol viszonylag rövid időn belül kaptam időpontot. Ha az előbbiekben úgy jellemeztem a rendelő váróját, mint egy több csillagos szálloda hallja kicsiben, akkor ez a másik rendelő,  egy 4 csillagos szálloda egy az egyben! Két szinten, lifttel, recepcióssal, aki elkísér a megfelelő helyre, halk zene, gyönyörű burkolatok, ízléses polgári bútorzat, láthatóan dizájner által tervezett összhang az épületben mindenütt, még a műtőkben is! Az ambuláns műtőben steril ruhába öltözött, egy doki mellett három asszisztens felállással dolgoznak. Mondanom se kell olyan kíméletes odafigyeléssel (ami az én dokinőmre is jellemző!) hogy az érzéstelenítő injekció beszúrásának helyét előbb Lidocain sray-vel érzéstelenítik…

A fogászati ellátás bármilyen kíméletesen csinálják, akkor is rossz, de ezeken a helyeken maximálisan törekedtek arra, hogy a lehető legkisebb rossz-al megússzuk a dolgot!

Mindez időben? Kb. 3 hónap, mert a beültetés után meg kell várni, a teljes gyógyulást, hogy az implantátum megfelelően rögzüljön és terhelhető legyen.

Nekem a három hónap alatt tökéletesen begyógyult, nem volt semmi komplikáció a hosszú és többlépcsős folyamat során.

Gondolom érdekelnek az árak is. Én most csak a saját tapasztalati áraimat tudom megosztani, (természetesen ettől eltérő tarifák is vannak, így mindez csak tájékoztató jellegű). 

23907050254_62eaa23dae.jpg

Röntgen felvétel: 5.000 Ft

Foghúzás (közönséges) 3 – 5.000 Ft

Rezekciós műtét + egy gyökértömés: 40.000 Ft

A négy fogból álló (kerámia) híd: 110.000 Ft

Az implantátum: (a teljes „cucc”) 90.000 Ft 

Ha, úgy vesszük sok pénz, a kb. 250.000 forint, hisz Magyarországon sokan vannak, akinek 25.000 Ft-ja sincs ilyen célra, nemhogy 250 ezer.

Tudom ez csak Magyarországon számít soknak, nemzetközi viszonylatban sokkal húzósabb tarifával kell számolni.

Kérdés az olvasottakról? Hozzászólás? Javaslat?

Mit mutassak be (kicsit közelebbről) legközelebb? 

Úgyhogy kérdezz bátran, hajrá!

Ne fogd vissza magad!

6052032970_d76bdae92f.jpg

 

Barátságos (mostmár, szép mosolyú) üdvözlettel!

Ezen a képen itt most, nem én mosolygok!

Hát ennyit belőlem mára, vigyázz magadra és öleld meg valamelyik szerettedet, ja és mosolyogj, mert attól szebb lesz a világ!

 ... és ha más itt vagy, szemezgess a többi blogbejegyzésemből is.

Képek: flickr 

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg, mert lehet, hogy az ismerőseid is szívesen olvasnák.

Ha szeretnél a későbbiekben is a mai magyar valóságról olvasni, (egy nagyi szemüvegén át) iratkozz fel a levelező listámra és nem maradsz le a legfrissebb bejegyzésekről sem.  

(A feliratkozáshoz csupán a képernyő jobb oldalán a Levelezőlista világos dobozban az email címedet kell megadni, aztán a fekete doboz Feliratkozásra kattintani, majd visszaigazolni az email címedre érkező megerősítő linket és kész is vagy!)