Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.07.24

Feladta a küzdelmet és elment Bogdán László, Cserdi polgármestere

     "Ne légy több a fáról lehulló száraz falevélnél, ahogy nemességében lehull a földre…

 Mi az a színskála ami alapján merem mondani, hogy én is ember vagyok? Messziről olyan ember forma – közelről meg csak egy cigány, mondják ránk…

5 ezer millió tűnt el – és 1200 nyomorúságos cigánytelep van az országban…

Nem a „mondták”, „hallottam valahol”, „gondoltam” alapján, hanem a láttam, átéltem alapján kellene ítéletet alkotni, és dolgozni…  

ÉN IS EMBER VAGYOK!

Hiszek abban, hogy egy napon Magyarország nem úgy ébred, hogy 9 millió fehér ember utálja az 1 millió "sötétebb bőrű" embert. (a "sötétebb bőrű ember" helyett itt egy f-betűvel  kezdődő használt..., de finomítottam mert kitudja mennyi időre letiltotta miatta az e-oldalas megosztásaimat a Facebook)

Hiszek abban, hogy ha intelligensen kopogunk, akkor beengednek bennünket…

Sok pontja van hol rontottuk el, de ne ezzel foglalkozzunk, én azt kérdezem mikor kezdjük el kijavítani?

Hiszek az emberi jóságban. A brend, amit építünk: Lasipe = Jóság

Nem szeretnék politikus lenni, mert nem tudok úgy hazudni, mint ők…

Ne parancsolj, kérd meg őket és állj be közéjük, mutass példát!

 Életemben egyszer – összesen 23 percig – éreztem magam magyarnak. Ez New Yorkban volt, amikor mondtam egy beszédet az ENSZ-ben és kitűzték nekem a magyar zászlót…"

 Ezeket mind, ahogy ő nevezi magát: BLc – től idéztem

                                                   (ahol a BLc azt jelenti: Bogdán László cigány)

... és ez csak egy nagyon kicsi válogatás, mert rengeteg megszívlelendő magvas gondolatot hangzott el tőle...

 

Napok óta már sokadik alkalommal úgy ülök le ide a gép elé, hogy most akkor biztos, hogy írni fogok róla. Aztán a 77. alkalommal is beleveszek azokba a videókba, amik az évek alatt vele készültek.

Sok videó van. Sokat szerepelt.

Elmondott ezekben mindent kendőzetlenül, kőkeményen, őszintén. Bárki kérdezte ment, vagy fogadta a kíváncsiskodót, lehetett az ATV, Hír Tv, vagy bármilyen TV. Havas Henrik, Kálmán Olga vagy Bayer Zsolt, egyházi felekezet, vagy a Siófoki Önkormányzat. Mindenhova elment, ahova csak meghívták.

Így aztán – úgy tűnik – nyitott könyv előttem (előttünk) az egész élete.

13 évesen kapta első saját cipőjét. Kisgyermekkorában rendszeresen éheztek, egy putriban éltek, és ő volt az, akit leengedtek a dögkútba, a család következő napi kajájáért. Iskolába nem nagyon járt, lopni viszont rendszeresen. Aztán az apja munkát kapott a pécsi bányában, és a családnak  lett lakása, és rendes étel is. Amikor ifjúvá serdülve elkezdett dolgozni egy nagy multicégnél a csikkszedésről indulva, egészen a gyáregység vezetőségig jutott.

Egy alapjában véve kimagaslóan értelmes, jóvágású srác, akit megválasztanak a többségében cigány falu polgármesterének. Ebben a „magas” tisztségben - saját visszaemlékezése szerint - először totál elszállt magától, de aztán rátalál valami erős küldetéstudat és onnantól csak a FELADAT -ra koncentrál.  Arra, hogy – mint egy messiás – neki vezetnie kell a népét, és minden fórumot, minden lehetőséget felhasználva felhívni az őket lenéző, megvető, 86 % -nyi magyar figyelmét arra, hogy a cigány is ember.

Ezt szinte minden megszólalásába beleszövi: Magyarországon olyanok a viszonyok, hogy a magyarok 86% a kisujját se mozdítaná meg egy cigányért. Őt, és a cigány etnikumhoz tartozó társait, nem is veszik emberszámba.

(Itt folyamatosan "magyarokról" és "cigányokról" beszélünk, miközben  mindannyian tudjuk, hogy jogilag a cigányok is ugyanolyan magyarok, mint a magyar-magyarok, ... kellene, hogy legyenek...)

Sokat olvas, sok okos értelmes ember lesz a - ha nem is az igazi barátja, - de a nagyon jó ismerőse, akiktől sokat tanul. Remek kommunikátor. Rájön, hogy „akciókat” kell szerveznie, hogy fórumhoz jusson, és elmondhassa nagyobb nyilvánosság előtt is a problémákat és a megoldásokhoz szerinte vezető utat.

Nincs más választásotok fiúk, lányok, csak a munkával tudtok olyan eredményeket, olyan egzisztenciát kialakítani amivel jobbá tehetitek a sorsotokat – mondja a népének és szisztematikus, minden lépésében megtervezett munkával elkezdi felépíteni a „cserdi csodát”.

És igen, valóban megcsinálta a Cserdi csodát hisz volt, amikor polgármester lett 98 % -os munkanélküliség, évi 600 bűncselekmény, és 5 – 6 év alatt lett 1 - 2 %-os munkanélküliség, és évi néhány bűncselekmény elkövetés a vezetése alatt álló faluban.

Leszedeti a rácsokat, rendezik a falut, ültetnek sok virágot, csinálnak emlékhelyeket mert, ha a külsőségek változnak az emberek máshogy kezdenek viselkedni - mondja.

Csak akkor lehet a mélyszegénységből és a mély tudatlanságból kirángatni a népet, ha példa van előttük, ezért beáll a munkások közé kapálni, kutat ásni, fóliasátorban paprikát termeszteni. Vallja, hogy a közmunka is jó elindulási alap, ha értelmes maga a tevékenység, amit az emberek ennek keretében végeznek.

Hosszú, - 14 év - ez az út, de mára már 6 hektáron termelnek krumplit és van ½ hektáros területen több üvegházuk, ahol paprikát, paradicsomot termelnek. Közben – mert megtanultak DOLGOZNI  – sok cigány ember már nem közmunkából, hanem "rendes munkahelyen" szerzi meg a családja fenntartásához szükséges javakat. És a település gyerekeire is nagyon odafigyel, (Cserdi Angyalai...) Büszkén említi, hogy sokan tanulnak szakmát és van már egyetemre járó is köztük! 

De nemcsak dolgozni tanította az embereket, hanem a világ dolgaiban való eligazodásra is. Irodája azokkal a „dolgozatokkal” van kitapétázva, amiket a különféle társadalmi kérdések – mint pl. a migráció, vagy a "Mit jelentett nekem a dögkút" témában írtak a falu lakói...

Hihetetlen, amit véghezvitt!

Volt ő menedzser, pszichológus, néptanító, vagy kemény kezű hajcsár, mikor melyik énje kellett... Mesélte egyszer, hogy egy Németországi előadása után egy hétre elküldtek hozzá a faluban egy csoport mélyen rasszista cigány (és minden "más" gyűlölő srácot. Akik a hét végén, könnyes szemmel, őt ölelgetve búcsúztak el tőle...

Aztán vannak dolgai, amivel nagyon magára haragítja a „saját fajtáját” és olyanok is, amivel a „nálánál fehérebb bőrű” honfitársainál húzza ki a gyufát. Innentől kezdve fenyegetik, különféle atrocitások érik.

A videókból, riportokból kb. ez bontakozott ki. (Illetve, még sok minden mellékszál, ami mind – mind arról szól, hogy mennyire nagyszerű, különleges elhivatottságú volt ez az ember…)

Azonban a képi anyagról a figyelmes szemlélőnek más is látszik: A kezdetben csillogó szemű, még a keserveken is sokat mosolygó, optimista lényből fokozatosan egy szomorú szemű, időnként már – már ingerült és megkeseredett ember látszik a képeken.

Nem politizált direktben sosem, de ki-ki bukott belőle, hogy baj van, az évek során nem lett jobb a helyzet.  A cigány kérdésről – a munkanélküliségről, a kilátástalanságról a magyarok 86 %-a hallani sem akar, és napjainkban a látens gyűlölet a tetőfokán van. Náluk csak a migránsokat utálják jobban a magyar emberek.

Vannak a „megmondó” cigányok és a „dísz”cigányok, és az 5 ezer millió forint – óriási EU-s forrásból származó pénzt, amit az Országos Cigány Önkormányzat kapott a cigányprobléma kezelésére -   egyszerűen szőrén - szálán tűnt el, pedig abból tényleg csodát lehetett volna csinálni a cigányság körében…

Voltak tervei: Brendet építeni (LASIPE = JÓSÁG néven) kiváló minőségű, „cigány bio” fóliás primőr, cigány lecsó, lekvár, savanyúság… Cigány manufaktúra, Európában is egyedül álló módon.

De nem tudni, hogy mi lesz mindezekkel a tervekkel és az összes többi eredményével, amit a 14 év alatt felépített, mert elfáradt, úgy döntött feladja, nem küzd tovább szeretett népéért.

Elment ez a különös, kiválasztott ember – ahogy Alföldi Róbert írta – aki jobbá tudta tenni a világot.

Ma volt a temetése.

Isten adjon háborgó lelkének nyugodalmat, és vigyázza örök álmát!