Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.25

Egy szelet fenséges fűszeres sütőtököt?

fuszeres-sutotok1.jpgEz a fűszeres sütőtök recept a "neten jött szembe velem", szimpatikusnak tűnt ezért kipróbáltam és mivel nagyon - nagyon finom lett, gondoltam itt is megosztom a T. Mindenkivel.

Szóval, ...

Végy egy jófajta sütőtököt, (vagy ha olyan szerencsés vagy mint én, egyszerűen hozd be a kertből...) aztán hámozd meg. Ez bevallom egy kicsit macerás része a dolognak, mert elég kemény tud lenni a héja! De miután a zöldséghámozótól az éles késeken át mindent amit még jónak gondolsz erre a célra a konyhádban kipróbáltál, biztos leküzdötted róla az összeset...  Viszont, ha ezen túl vagy, a többi művelet már tényleg csak gyerekjáték!

Félbevágod, kiszeded a magját és a vágott felére fektetve, mehet a jó meleg sütőbe, és ha jót akarsz magadnak, akkor nem felejted el azt sem, hogy kibéleld a tepsit sütőpapírral!!

A "klasszikus" receptleírások itt általában megadják, hogy ez X°C-os sütőben Y perc, de én ettől most lazán eltekintek, mert ez egyrészt minden csak nem egy "klasszikus" recept, másrészt minden sütő más, így (szerintem!) nem lehet így megadni... ezért csupán annyit jegyzek meg, hogy jó meleg sütőben, félig készre kell megsütni ebben az első lépésben. 

Közben elkészíted a fűszeres masszát, amit majd a félig megsült, szépen bevagdosott tökre fogsz kenegetni vagy az ujjaddal vagy egy kenő ecset (kenőtoll?) segítségével.

Hozzávalók a kenőmasszához: 3 evőkanál méz, 2 evőkanál olíva olaj, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál zsálya, 1 teás kanál só, 1/2 teáskanál őrölt bors, 1-2 gerezd fokhagyma. 

Tehát, amikor úgy félig kész állapotban van, kiveszed és bevagdosod, vigyázva, hogy lehetőleg teljesen ne vágd át, és szépen bekenegeted a bevágásokba is ezzel a mézes, fűszeres masszával.

Megy vissza a sütőbe és készre sül.

Frissen is finom, de másnapra - mire az ízek igazán összeérnek - egyenesen fenséges!

Ez a kisebb fajta, alapból gyönyörű sárga, és minden fűszer nélkül is nagyon jó ízű tök (amit a mellékelt képen látsz) szuper ehhez a recepthez (is). Ne kérdezd milyen fajta, mert fogalmam sincs, a magját már évekkel ezelőtt vettem, azóta mindig ügyelek, hogy ilyenkor ősszel begyűjtsek belőle, mert a következő évben ebből lesz a vetőmag.

fuszeres-sutotok1.jpg