Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.24

Csúfak, piszkosak és gonoszak

Ez egy film.

Egy ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet. Azzal, hogy írjam majd meg pár szóban mit gondolok róla.

Megnéztem. Hogy mit gondolok?

Egészen röviden azt, hogy húú! Kicsit bővebben meg azt, hogy: Húúú, …. ez azért rendesen fejbe kólintja az embert!

Még bővebben?

No, az jön most:

Hogy érthetőbb legyen, röviden a sztori:

A hetvenes évek. Olasz nyomortanyán egy (cigány?) család. Apa, anya, vagy 8-10 gyerekük és azok (szintén népes) családja, meg bónuszként egy szenilis nagymama. Nem számoltam, de 20-nál biztos többen vannak a bádog összkomfortban. Ja, és el ne felejtsük megemlíteni, mindezt kiegészíti még egy kinti pottyantós budi is, aminek azért is jelentősége van, mert többször is lesz a cselekmény helyszíne… Mindez olyan realisztikusan bemutatva, hogy nem csak (ahogy a címe mondja) csúfak, piszkosak és gonoszak, de még szinte azt is érzed, hogy rettentően büdösek is...

A történet fő szála, hogy a családfő egymillió lírát kap a biztosítótól, mert egy balesetben egyik szemére megvakult. Mesteri maszkban az egyetlen profi színászként Nino Manfredi játssza ezt a figurát (mert a többi mind amatőr színész, de annyira jók, hogy valószínűleg pont egy ilyen nyomortanyáról szedték össze őket, és ez nem a filmből derült ki, kicsit utána bogarásztam.) Persze minden felnőtt gyereke ezt a koszlott nejlon zacskót akarja megszerezni amiben a millióját tartja, de ha a sztori tovább is érdekel vagy keresd meg a filmet, vagy ott van a Wikipédián a cselekmény leírása is, így lépjünk is ezen tovább, és boncolgassuk inkább az úgynevezett mondanivalóját.

Hisz minden filmnél ez a fő szempont, mit mond? Esetünkben: mit mond mindez nekem?

Mint film? Egy marha jól megcsinált mozi. A nyomornak ezt a mélységesen mély bugyrát a legtöbbünk a valóságban sosem látta. Csak halvány elképzelésünk van arról, hogy milyen lehet az élet egy ilyen helyen (és én most már nem is az olasz nyomortanyákra gondolok). De, ahogy a kamera akkurátusan végigpásztázza az éjszakai nyugovóra tért „szép nagy, bőséges gyermekáldással megáldott” családot, többé nincsenek kétségeink e kérdést illetőleg. Itt van, ilyen helyeken így élnek az emberek!

            Csavar az egészben, hogy miközben a döbbenettől csak nézel ki a szemedből, annyira tragikus és abszurd mindaz amit látsz, hogy akár már simán röhögni is tudnál mindezen. Amikor pl. a félszemű apa felszedi a (nagyon) dundi kurvát és az éjszaka közepén befekteti a hitvesi ágyba rengeteg számú gyermekeinek anyja mellé. Hiszen az asszony mindent megért, csak elég erősen kell a fejébe verni mondja. (és ezt persze szó szerint is érti az apó).

            De az sem akármi, hogy a népes família mindannyiuk egybehangzó döntésével, a muter szervezésében, patkánymérget kevernek a fater ünnepi kajájába, aki mindezt megúszva, bosszúból rájuk gyújtja a házat, a maradékát meg eladja egy ugyanilyen népes famíliának.  De, még ebből sincs tragédia, csak az következik, hogy a záró képsorokon már mindkét (nagyon) népes família van elszállásolva a bádogviskóban.

            Szóval ez a film úgy van megcsinálva, hogy eléd visz egy (szerencsére) sokunk számára tök ismeretlen világot. Szarkasztikus humorral, hogy még mélyebben beléd vésődjön: Így is élnek emberek! Nekem, és (nagy valószínűséggel neked is, aki most olvasol!) meg oltári szerencsénk van, hogy nem egy ilyen helyen láttuk meg ebben az életünkben a napvilágot!

Persze, vannak kis hazánkban is nagyon gazdag emberek, akikhez mi sehol sem vagyunk, de ugye minden viszonylagos… (és ez a mondat itt, egy másik történethez is kapcsolódó apró kis beszúrás volt itt, kifejtése talán majd egy másik alkalommal …)

Úgy általánosságban pedig:  Amikor elégedetlenkedsz életed alakulásán, tedd fel a kérdést: igaz, vannak problémáim, gondjaim, és az autóm is lehetne ennél sokkal menőbb, meg a számítógépem is meg, sok minden másom is...

Ok, tényleg lehetne mindened szebb, jobb, nagyobb, meg drágább is, de mindezek a dolgaid mihez képest kellenének szebbnek, jobbnak, nagyobbnak drágábbnak lenniük?!

Ezeknek az embereknek, és a világon mág rengeteg sok embernek (és csak ne dugd a fejed a homokba, látsz példát minderre a közeledben is!) mi jutott?

... Persze lehetne még tovább is boncolgatni, mert vannak itt még érdekes mellékszálak, mint a gyermekarcok a „kalitkában”, a kis lurkók "játékai", vagy a kis tizenéves vízhordó lányka, aki az utolsó képen már (Ó Istenem! már Ő is!!) a szíve alatt hordja gyermekét. Vagy a sok-sok dugást, hatalmas zabálásokat (mert más örömforrás aztán semmi, de semmi, égen és földön számukra…)

Igen, javaslom nézzétek meg a filmet! 

Talán utána, (akárcsak pár röpke percre is) empatikusabb, elfogadóbb, jobb lesz a világunk. 

   

 

 

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kedvet kaptam megnézni

viola, 2018.10.26 10:27

Köszönöm, olyan jókat írtál kedvet kaptam megnézni.

Igen. Ez egy film!

Attila, 2018.10.25 15:41

Igen. Ez egy film! Valakinek tetszik,valakinek nem.
Nem szabadna rejtegetni. Talán, kötelezővè kellene tenni a megnézését.
Alakítani, formálni tud a film. Kit így,kit úgy.
Ha valakit megérintett,kicsit később,nézze meg mégegyszer!