Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.04

A szolgálólány meséje (The Handmaid’s Tale

Képzeld el:

A világunk a mérhetetlen környezet szennyezés miatt oda jutott, hogy a népesség nagy része meddő. Így aztán a gazdagok kiváltsága, hogy amolyan „béranyák” bevonásával „gyártassanak” maguknak gyerekeket. Jó esetben legalább az apa közreműködésével. Ha ő is meddő, akkor jó lesz apának a sofőr is, lényeg az, hogy a (gazdag) ház asszonyának „tértén szülessen”. A bibliában írtaknak megfelelően. Csak így, vitriolos iróniával használva a saját céljaikra a bibliai tanításokat.

Hiszen a Teremtés könyvében írtak szerint is ez történt. Ábrahámnak és Sárának sem születik gyermeke, ezért Sára javasolja, Ábrahám tegye mellékfeleséggé Hágárt a szolgálót, így az ő „közreműködésével” lesz utódjuk. (Mondjuk már a Bibliában is különféle balhék kerekedtek ettől az ötlettől, de itt Gileádban ezt a részét nem veszik figyelembe a tanításnak, hiszen végtelenül önző, embertelen, kurvára kegyetlen céljaikat az nem szolgálná.)

Totális a katonai diktatúra. Mindenki figyel mindenkit, besúgók, árulók mindenhol… és jaj a lázadóknak, mert kegyetlen a megtorlás. Jön a fekete furgon, és aztán ott a Fal…

57820-rgrdrvwfre-1494359058.jpgMindeközben tombol a vallási fanatizmus: álszent vallásosság itatja át még a köszönéseiket is, és amikor a szülőanyától örökre elszakítják a néhány hónapos gyermeküket, az is egy „áhítatos”, bibliai idézetekkel tűzdelt szertartás keretében történik.

(Komolyan, hányinger ez az egész sztori, az emberben még napokkal később is ott van a mérhetetlen undor, felháborodás, szavak nincsenek a hatás érzékeltetésére…)

Mindenki a kasztja szerinti színű egyenruhában pompázik, a szolgálólánynak nevezett termékeny női szex rabszolgák bordóban, fehér főkötővel, az uralkodó kaszt női enciánkékben, a félméteres elektromos sokkolóval „nevelgető” anyácskák barnában, hogy már messziről szembe ordító legyen kinek hol a helye.

Jut eszembe apró kis epizód így a „szemekkel” kapcsolatban. Ennek a Máté evangéliumi résznek pl. elég súlyos jelentősége van: Ha a jobb szemed visz bűnre, vájd ki, és dobd el magadtól, mert jobb neked… Nem, inkább nem mesélem el, mindez hogyan kap jelentőséget…

Ebben a történetben úgy egyébként minden „nemes” tettet az elejétől a végéig áthat ez a mérhetetlen vallásosság. (Ja, ezt már írtam, de nem győzőm hangsúlyozni,mert nagyon fontos lehet...)

Tudjuk mindennek semmi köze az IGAZI vallásossághoz, és követtek már el Isten nevében itt ezen a sártekén cifra dolgokat, de ez itt bizton állíthatom túltesz minden rémálmunkon.

JÓ, mindez csupán egy könyv, és az ez alapján készült film. Egy fikció. Egy elképzelés. Nem a valóság.

De! (hogy csak néhányat említsek a most felmerült gondolataimból)

- Rendületlenül szennyezzük a környezetünket.

- Sok fiatal (és kevésbé fiatal) nő van már napjainkban is, aki meddő. (És ugyanez a helyzet a férfiak körében is.)

- Sok olyan ország van már ma is, ahol fogy és öregszik a népesség.

- Vannak országok, ahol törvényes a béranyaság.

- A nőknek sok országban van alantas, alárendelt szerepük már (még) ma is, (és ugyan nem alantas a sorsunk,de azért ne legyenek nagyon büszkék magukra e tekintetben a Magyarországi cégvezetők és politikusok sem…)

Jó tudni, hogy mindez negatív jellegű utópia, még nem ebben a korban élünk.

Még nem.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ez tenyleg borzalom

Marika, 2018.01.29 18:36

Nagyon szemleletesen irtad le. En is lattam a filmet es be kell vallanom jo nehany dologrol csak most derult ki nekem hogy mire is utalnak. Csak bizni kell benne hogy ez a vilag sahase jon el.