Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.03.01

A hullaégető

Van az úgy, hogy találsz egy kallódó tiszteletjegyet egy újsággal teli asztalon. Legott le is csapsz rá, és megkérdezed, igaz hogy névre szól (valaki más nevére) de nem lehetne esetleg, hogy te menj el erre az előadásra? Látod, nem arat osztatlan elismerést az ötleted, (de ettől most a cél érdekében inkább eltekintesz). Persze, megkérdezem tőlük, igénybe veheti-e esetleg más is, mint akinek a nevére szól. És ha igen akkor vihetem? Ja, vidd! - kapod a választ és boldogan viszed is a „zsákmányt”.
 
Hát így lett két jegyem a Győri Vaskakas Bábszínház szigorúan felnőtteknek szóló, A hullaégető című előadására.
 
Most annak kellene következnie, hogy már olvastam én azt a könyvet, ami ennek a darabnak az alapjául szolgál, vagy láttam a könyvből készült filmet és azért volt ez a nagy megelőlegezett lelkesedés. „Apró szépséghiba”, nem olvastam, nem láttam, semmit sem tudtam róla. De nincs szégyen, meg mea-culpa, hogy micsoda műveletség, majd bepótolom, meg ilyesmi. (Ja, azért nagy büszkeség sincs, csupán tény megállapítás volt mindez az ez irányú ismereteim hiányáról.)
Elég ordenáré egy cím, és Gálvölgyi János főszereplésével jegyzik a plakáton, így ez egy izgalmas dolognak ígérkezik.
Ismeretet pótolni meg  (azonnal és minden esetben) ott a Google kereső.  
Nézzük is, íme az egyik első találat:
Ladislav Fuks a legismertebb mai cseh író egyike, világirodalmi rangú alkotó. Művei röviddel megjelenésük után minden világnyelvre és sok kisebb nyelvre is lefordították. A főszereplő Kopfrkingl úr maga a megtestesült jóság és a megtestesült gonoszság. A két Kopfrkingl úr közötti áthidalhatatlan ellentétet .Fuks a pszichológiai horror maga teremtette sajátos eszközeivel hidalta át. A könyv arról szól, hogyan lettek példás polgárokból tömeggyilkosok, s a józan életűekből őrjöngő fanatikusok. Mondanivalója – sajnos – elévülhetetlen.
 
Hmmm…. kezd egyre izgalmasabb lenni.
 
A leírhatatlan és kimondhatatlan nevű pasi a kisváros krematóriumának hullaégetője. A színpadon végig szinte semmi díszlet, csak fekete leplek, érdekes fények mégis „belelátsz” mindent.  Néha egy lavór, meg pad, és (mégiscsak bábszínház ez itt eredetileg!) aki nem árja, az óriás maszkot visel a fején. Jó messziről látszik, hogy ők "MÁSOK"...
Gálvölgyi, (ahogy előre sejthettük) briliánsat alakít! Az általa eljátszott figura eljut a jóságos, a macskáját simogató jófej családapából, a mindenkit eláruló, egész családját kiirtó, rohadt szemét, aljas söpredék tömeggyilkosig. Először még arról beszél mindenki egyenlő,  (hisz mindenki hamva ugyanolyan) de aztán a jó barátja meggyőzi, hogy léteznek  „tiszták”, és vannak akiknek ereiben zsidó vér is csörgedezik. (Amitől ugye, "tisztátalanná" válik). Aztán arról is, hogy aki nem árja azt irtani kell, akkor is, ha jó munkatárs, akkor is, ha feleség, és a végére a teljes őrület!  Már akkor is ha a saját gyereked!  
Elég volt az agitálás, az agymosás, némi hitegetés, és ott van előtted egy bomlott agyú, zavaros gondolkodású tömeggyilkos.
 
A nézőtéren döbbent némaság. Az egész másfél óra mindössze, de úgy hat rád, mint egy lórugás. Nézel ki a fejedből és próbálod felfogni, hogy mi is volt ez.
Az vág haza legjobban, hogy rájössz, ez bizony így működött (működik!!) a valóságban is! A szavaknak óriási erejük van. Lehet velük buzdítani, befolyásolni, lehet manipulálni, lehet felhergelni, és lehet tömeggyilkossá tenni embereket...
 
Vigyázz mit mondasz, és kinek a szavait hallod meg!!!!
 
A kép forrása: a Vaskakas bábszínház honlapja.
(a plakátja is nagyon jó, de azt sajnos nem lehetett lemásolni)