Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.04.23

12 órás barnarizs

A 12 órás barnarizs, avagy kínai orvoslás mindenféle gyomor, bélrendszeri gyulladásos (és sok más egyéb) problémára!

#12orasbarnarizs, #barnarizskura, #kinaiorvoslas, #emesztesiproblemak,  #gyomorproblema, #belproblema, #divertikulozis, #diverticulum

A recept dr. Nagy Zsókától származik, aki egy bölcs, a hagyományos gyógymódokról sokat tudó doktornő, és a kínai orvoslást sokáig az eredeti helyszínen, kínai orvosoktól tanulta.

Csak úgy elöljáróban és közbevetőleg megjegyezve: Megszoktuk már, hogy bármilyen új dolgot hallunk, és az információ megerősítésére, vagy a hallottak kiegészítésére vágyunk, irány a Google keresője. Nos – minő ritka pillanat! – ezzel most ne fáradj, mert szinte semmi információt nem lelni sem a doktornőről sem erről a receptúráról.

Engem mindenesetre – ennek ellenére – meggyőzött egy nemrég hallott rádióroportban, és egészen biztos vagyok benne, hogy nincs semmilyen káros hatása, tehát bátran kipróbálható.

Ezen sok bevezető után jöjjön a recept – ahogyan én csináltam és őszinte jóakarattal ajánlom – .

A 12 órás barnarizs elkészítésének módja:

  1. Szóval: vegyél egy kg barnarizst.

Leginkább azért ennyit, mert valószínűleg nem találsz kisebb kiszerelésűt, de nincs ezzel semmi probléma, hiszen eláll, és köretnek is megpróbálhatod, hiszen sokkal egészségesebb a nálunk előszeretettel használt fehér változatánál. (Erről a témáról viszont bőséges szakirodalmat találsz.)

  1. Ebből az egy kg rizsből most csak egy 3 dl-es (bögrényi) mennyiségre lesz szükséged.

Én ezt (biztos, ami biztos) több váltott vízben jó alaposan megmostam.

Ez a mosott 3 dl-nyi barnarizs kerül egy akkora edénybe, hogy

  1. hozzá tudj még mérni 12 x 3 dl hideg vizet, teszel hozzá még egy csapott evőkanál sót és felteszed főni.

Vagyis felöntöd a rizst, mint amikor odateszed a húslevest, és

  1. amint felforrt, olyan kicsi fokozatra állítod alatta a tűzhelyedet, mint amikor a húsleves alatt beállítod, (ne forrjon nagyon csak "gyöngyözzön").  és

  2. hagyod, 12 órán át, így szép lassan éppen csak forrdogálva főni.

Nyugodtan magára is hagyhatod, csak az utolsó 2 – 3 órában kezd el figyelni és kevergetni, mert akkor már hajlamos odakapni. Ha azt látod, hogy elforrt belőle akkor pótold utána az elforrt mennyiséget, hogy a végén pont annyi  legyen mint amikor odatetted.

Ha ügyes voltál nem a fazék aljáról kell kikapargatni és van egy kocsonyás állagú közel 4 liternyi opálos löttyöd, amiben a szétfőtt rizsszemek úszkálnak. Ezt

  1. egy vízfürdőben lehűtöd, és kisebb edényekbe mérve beteszed a hűtőbe.

Innen veszed ki minden nap azt az adagot amit reggel felforralsz, beleteszed egy jó hőtartó termoszba és viszed magaddal, hogy így langyosan

  1. napközben minden ivás és evés előtt tudjál inni belőle egy mintegy másfél dl-nyi mennyiséget.

Ha nagyon bekocsonyásodna, nyugodtan önts hozzá kicsi vizet és azzal együtt forrald fel.

Aztán már csak iszod, iszogatod egészen addig míg el nem fogy.  (azért max. 1 hét a szavatossági ideje!)

Hogy milyen az íze? Háát... Nem lesz a kedvenc ínyenc kajád az tuti, de meg lehet szokni az ízét (ízetlenségét) és simám lemegy az a pár korty belőle, mert az ízesítését nem tanácsolták.

Értelemszerűen, ha sokszor iszol, eszel napközben akkor hamarabb elfogy, ha keveset tovább tart, (de a kúra közben (meg egyébként is) napi minimum 1,5 - 2 l vizet mindenképpen kell inni! Ha egy hét alatt nem fogy el, akkor a maradék megy a lefolyóba.

Ennyi!

Nem térek én itt ki arra, hogy mi hat benne, és arra sem, hogy ezt hogyan teszi. Arra sem, hogy miért így és mért ennyi…

Így kell készíteni, inni, és kész! Mert hatni fog!

Sőt akkor is hatni fog, ha egyáltalán nem hiszel benne…

Mindez persze nem jelenti azt, hogy emésztési (és bármilyen egészségügyi) problémáidat ne egy szakorvossal beszéld meg elsősorban!!

Talán érthető a leírás, sajnos képeket nem csináltam, amikor készítettem és – mint írtam volt – a neten se találtam róla semmit.

Remélem segít Neked is, és várom a tapasztalataidat, akár ide hozzászólásban is.