Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.08

Padlizsán sok-sok zöldséggel

Valamikor réges-régen azt mondta az anyukám, hogy az én családom éhen fog halni, mert még egy normális tojás rántottát se tudok elkészíteni. 

Hát tudod anyu, ebben a jóslatodban nagyon nem lett igazad, mert egész jól megtanultam főzni, és akkoriban azért nem tudtam, mert az ügyetlen próbálkozásaimat úgy leszóltátok, hogy elment a kedvem az egésztől. Aztán mikor külön konyhám lett, elővettem a Horváth Ilona szakácskönyvét (abban még a rántás is pontosan le volt írva) és lassan belejöttem. Mostanra már olyan régóta gyakorlom, hogy egész jól megy. 

Arra pl. kifejezetten büszke vagyok, hogy a Kanadai kis menyem is imádja a főztjeimet, pedig őtőle aztán nagyon-nagyon messze állt a magyar konyha. Igaz, már ő is tud olyan paprikás csirkét (nokedlivel!), rakott krumplit, vagy palacsintát készíteni ami bármelyik magyar háziasszony konyhájának büszkesége is lehetne.

Most nyáron  – a legutóbbi Kanadai látogatásomkor -  már a kicsi unokám is ott szorgoskodott körülöttem, apró kis kezével kevergette a műanyagtálban a zöldség darabkákat liszttel, cukorral, ami éppen kéznél volt, és minden fenséges finom lett, hiszen mi ketten csináltuk...

Az én gyermek- és ifjú koromban a világhálóról még csak álmodtunk talán, (milyen jó lenne egy olyan „könyvtár” ahol a világ rengeteg tudása hozzáférhető), mára viszont itt van, bármelyikünk számára elérhető. Ez az életünk összes területén akkora perspektívát nyitott, hogy a bőség zavarával küzdünk bármilyen témáról is akarunk informálódni.

Jelen esetben - mert ez az idei ősz olyan barátságos volt eddig, hogy most október végén még gyönyörű padlizsánjaim vannak a kertben, (és még friss paprika és paradicsom is szedhető) – csak beírtam a keresőbe, hogy „Padlizsán”, és lett is a témában töméntelen kínálat. Volt, ahol magát a zöldséget ismertették, volt sok – sok egyszerű étel aminek hozzávalója, volt padlizsán receptes történet… - én, némi olvasgatás után - a nagy kínálatból ezt választottam. Azért is, mert olyan ízesen volt leírva, hogy már attól kedvet kaptam hozzá, és azért is mert csak a birsalmát kellett megvennem hozzá a többi hozzávalót összeszedtem a kertből, és a fagyasztóból.

Hogy milyen lett? Túlzás nélkül állítom, hogy igazán különlegesen finom… (aki kételkedik, nyugodtan csinálja utánam…)

Igy kell elkészíteni:

Vágj apróra 3 fej hagymát és dinsztelt meg olíva olajon.

Majd párold tovább ezekkel az apró kockára vágott zöldségekkel:

5 kisebb paprika, 5 meghámozott paradicsom, 2 kisebb sárgarépa, ¼ zeller, ½ birsalma, ½ fej zúzott fokhagyma, 1 marék durvára vágott dió.

Fűszerezd sóval, borssal, kakukkfűvel, egy pici kis római köménnyel.

Kanalazd mindezt egy fedeles sütőtálba és fedd be a két - három kisujjnyi, karikára vágott padlizsánnal. Amikor szép zsindelyszerűen elhelyezted a párolt zöldségágyon szórj rá még egy maréknyi vágott diót és ½ fej apróra vágott fokhagymát. Kicsi só és belocsolva olíva olajjal mehet is a sütőbe.

A mindössze 150 °C-os sütőben úgy 2 – 2,5 óra alatt nagyon jól összeérnek az ízek, ekkor vaj, vagy margarin darabkákkal megfényezed, és tető nélkül a sütő legnagyobb fokozatán még úgy 10 perc alatt megpirítod a tetejét.

Jó hozzá bármilyen köret, de fenséges egy kis friss kenyérrel is. Jó melegen, hidegen, felmelegítve, azonnal a sütőből,vagy másnaposan, bárhogy.

Ezt a receptet egyébként az egyik kedvenc kortárs íróm Dragomán György írásai között találtam, aki elsősorban prózaíró, de annyira jól, ízesen, étvágygerjesztően tudja leírni az ételeket is, hogy az ember már akkor a szájában érzi a fenséges ízeket, amikor még csak olvassa.

Hogy milyenek a könyvei?

Szerintem szédületesen jók!

(Mágja, Fehér Király, A pusztítás könyve,… majd egy másik alkalommal ezekről is írnom kellene...)

 Itt a képeken a bizonyíték, hogy valóban megcsináltam:

img_20181027_153039.jpg     img_20181027_161415.jpgimg_20181027_162810.jpgimg_20181027_192939.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          

 

                

      

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Jónak tűnik

Marika, 2018.10.28 20:43

Ki fogom próbálni, ínycsiklandozóan néz ki.